Društvo

Iz Niša se za sada leti ka sedam evropskih destinacija

Broj putnika na niškom aerodromu u odnosu na prošlu godinu smanjen je za oko 68 odsto, kaže direktor sektora Aerodroma Konstantin Veliki, Dušan Knežević. Sa niškog aerodroma pet linija ide do Nemačke i po jedna do Švajcarske i Švedske. Od 2. avgusta ponovo će biti aktivna linija do Berlina. Avionski prevoz najviše koriste građani koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu ili pasoš Evropske Unije.

 

 

“Aviosaobraćaj iz Niša je krenuo 18.cmaja uvođenjem linije za Dortmund kompanije Wizz Air koja je početkom juna uvela svih pet destinacija. Kasnije se priključila Air Serbia koja leti sa niškog aerodrome od 15. juna. U ovom trenutku imamo sedam destinacija ka kojima se leti, četiri kompanije Wizz Air i tri kompanije Air Sebia”, kaže Knežević. Dodaje da se očekuje proširenje mreže linija u toku avgusta. „Već imamo najavu da će od 2. avgusta početi letovi za Berlin. Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija sa Austrijom zbog ponovnog uspostavljanja linije za Salzburg i Beč”, kaže Knežević.

Dodaje da je pet destinacija za Nemačku, kao i letovi za Švedsku i Švajcarsku.

“Svaka zemlja propisuje uslove za putovanje i ti uslovi se razlikuju za Švajcarsku, Švedsku i Nemačku. Uglavnom putuju državljani Evropske unije i državljani Srbije koji imaju boravišnu ili radnu vizu u tim zemljama. Svaka kompanija na svom sajtu ima uslove pod kojima se putuje kako bi putnici mogli da budu prihvaćeni na let pa je naša preopruka da pre nego krenu na put svi to pogledaju”, kaže Knežević.

Knežević dodaje da i na Aerodromu Konstantin Veliki postoje mere kojih se oni pridržavaju.

“Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance od metar i po, higijena ruku i odeće. Svakom putniku se meri temperatura. Preduzete su sve smere predostrožnosti zbog širenja koronavirusa koje je propisao Institut za javno zdravlje”, dodaje Knežević.

Broj putnika nakon ponovnog uspostavljanja avio saobraćaja manji je za skoro 70 odsto.

Dušan Knežević; Foto: V. P.

“Zbog epidemije koronavirusa osim turizma i avio saobraćaj je grana industrije koja je jako pogođena celom situacijom. To nije slučaj samo sa Srbijom i Nišem, to je na globalnom nivou, gde se oseća značajan pad putnika. Mi smo tu negde u nekom proseku. U junu smo imali 68 posto manje putnika, a sličan procenat očekujemo i u julu, ali se ovi procenti poklapaju sa procentima na globalnom nivou”, objašnjava Knežević.

Iako je let do Malte najavljen za avgust, odluka o vraćanju ove linije čekaće septembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com