Stari Niš

Iz Istorijskog arhiva: Nišlije su dostojanstveno proslavile svoju slobodu

Jedanaest godina posle oslobođenja od Osmanlija, Nišlije su imale priliku da dostojno proslave svoju slobodu, ali i da se zahvale onima koji su dali svoje živote za njihovu slobodu i slobodu srpskog naroda.

Te 1889., 19. maja u Nišu se održala jedna od najvećih svetkovina toga doba. Obeleženo je osam decenija Čegarske bitke. Na taj dan bio je i praznik Spasovdan. Pevačka družina „Branko“ bila je glavni organizator događaja. Na obeležavanje pogibije Sinđelića i njegovih saboraca oni su pozvali goste iz cele Srbije, ali i potomke slavnog resavskog vojvode koji je predvodio ustanike na Čegru.

“Pred sam dan, Nišlije su okitile grad vencima i napravili slavoluke, postavili državne zastave i očistili ulice. Кada je otpočeo događaj, masa sveta „i staro i mlado, i bogato i siromašno“ zaputila se u Sabornu crkvu gde je vladika služio svečanu službu. Posle toga, narod je krenuo ka Ćele-kuli. Na čelu je bilo pevačko društvo sa svojom zastavom, za njima Društvo „Sveti Sava“, Društvo Crvenog krsta i druga udruženja. Njih je pratila dugačka kolona đaka osnovnih škola, gimnazije, učiteljske škole, rodbina Stevana Sinđelića, potomci resavskih ustanika i vojska.

Bila je to najveća parada koju je Niš video do otada.

Кada je kolona stigla do Ćele-kule, vojna muzika svirala je „Sinđelićev marš“, pesma koja je bila komponovana za ovu priliku. Vladika zajedno sa mnogim drugim sveštenicima održali su pomen kod samog spomenika, a kosti stradalih prelivene su vinom iz Sinđelićevog vinograda i to rukom Pavla Sinđelića, praunuka Stevana Sinđelića”, svedoče zapisi koje čuva Istorijski arhiv u Nišu.

Кod Ćele-kule govor je održao jedan profesor gimanzije koji je pozvao omladinu da se ugleda na „Stevana Sinđelića i njegove Resavce“.

Oko 15.00 časova pomen herojima održan je i na samom Čegru gde su seljaci iz okolnih sela bili domaćini gostima koji su u kolima dolazili iz grada. Uveče je organizovana zabava na kojoj se pevalo i igralo do zore.

Tog dana, sakupljeno je 1500 dinara priloga za crkvu, koja je planirala da podigne kapelu na Ćele-kuli. U tu svrhu osnovan je i odbor koji je prikupljao priloge. Poznati slikar Stevan Nikolić Lala uradio je sliku Stevana Sinđelića u trenutku kada pali barut, a prihodi od ove slike (čija cena je bila 2 dinara) bili su namenjeni podizanju kapele.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com