Stari Niš

IZ ISTORIJE NIŠKOG SPORTA: Početak motociklizma

U rublici u kojoj govorimo o godinama i događajima u kojima su nastajali i razvijali se sportovi u Nišu ovom prilikom govorimo o moto sportu.

Za pojavu motociklizma u Nišu zaslužno je Prvo srpsko velosipedsko društvo. Ovo društvo, koje je radilo u okviru Saveza srpskih viteza, priredilo je 28 juna 1909 god. prvu veliku trku Prvog srpskog velosipedskog društva.

Trka je održana u Beogradu, a jedna od tačaka u programu bila je i motorska trka vojnih obveznika u punoj ratnoj spremi. Glavna tačka je međutim bila dolazak motociklista iz Niša učesnika trke Niš – Beograd, trke koja je u Kraljevini Srbiji tada promovisala motociklizam kao sport.

Prvo Srpsko velosipedsko društvo je bilo nadležno da organizuje i trke motociklista jer u to vreme drugog organizatora nije bilo. Nišlije su bicikl zvali točak. Za motocikl nisu odmah smislili naziv. Zvali su ga motosikles, a kasnije motor. Naziv motocikl usvojen je tek pedesetih godina 20 veka.

Pojava motora bila je zenzacionalna. Više se, dok voziš, ne voziš već se hladiš. Na motoru može da se prenese i više robe i materijala pa mogu da se voze i dvojica. Motor je brži od točka.

Uz sve ovo bilo je i nekih mana. Motor je bio suviše skup što je za stare Nišlije bilo značajn,o a i benzin je dosta koštao. Ipak motor je zaživeo, sve više Nišlija koristilo ga je kao prevoz, a i počeo je da se koristi u moto trkama, a ta ljubav prema motoru traje do dan danas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com