Sport

Iz bazena “skočio” na atletsku stazu

Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom, postao je državni prvak u skoku uvis, preskočivši visinu od 1,5 metara, i tako izborio normu za Evropsko prvenstvo u atletici za paraolimpijce koje se održava avgusta u Berlinu.

Nakon nekoliko godina provedenih u bazenu, ovaj mladić, koji je inspiracija i motivacija mnogim mladim sportistima, odlučio je da se preseli na atletsku stazu. Član je Atletskog kluba “Železničar” u Nišu, i najveći deo dana provodi na stadionu “Čair” u društvu trenera Nikole Ranđelovića. Evropsko prvenstvo u para-atletici se održava u Berlinu od 21. fo 26. avgusta. Nemanja će skakati 23. Trener Ranšelović očekuje da se ovaj mladi niški paraolimpijski sportista sa ovog takmičenja vrati sa medeljom budući da norma za učešće iznosi 1,4 metra, a Nemanja ju je već nadmašio. Mladi sportista je malo skromniji, pa se nada ulasku u finale, a medalja je, u svakom slučaju, dobrodošla.

“Nemanja je vrhunski sportista, izuzetno talentovan za atletiku i veliki potencijal. Ispunio je normu za Evrepsko prvenstvo i nadamo se medalje na tom takmičenju”, kaže trener Nikola Ranđelović.

Njegova saradnja sa Nemanjom je počela slučajno. Sreli su se u teretani, pa je mladi niški sportista pitao da li bi mogao da trenira bacanje kugle, ali oštro trenersko oko je u njemu istog trenutka prepoznalo skakača u vis.

“Visok je, tanan i ima mišiće koje su preduslov za skon u vis. Moja su očeivanja da na Evropskom prvenstvu osvoji medelju, da ispuni normu za Paraolimpijadu i napravimo veliki uspeh i za grad Niš i za sam klub. Treniramo nekih mesec i po dana i prezadovoljan sam rezultatima koje je do sada postigao”, kaže trener Nikola Ranđelović.

Nemanja se već svikao na režim sportskog žiota. Ne padaju mu teško treninzi koliko god oni bili zahtevni. Kaže da je odavno želeo da se bavi atletikom i da je ona za njega novi izazov, a kako je već pokazao da za njega ne postoje preprke koje su nesavladive, odlučio je da se iz bazena preseli na atletsku stazu i krenuo u nove izazove.

“Plivanjem sam se intenzivno, na profesionalan način, bavio od 2012.godine. To je šest godina provedenih na treninzima u bazenu i na takmičenjima. I u plivanju sam imao zapažene rezultate. Imam B normu za Paraolimpijske igre i A normu za Evropsko prvenstvo i 2016. i ove godine. Bio sam i četvorostruki univerzitetski prvaka na Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Rijeci i to je jedan od mojih zapaženijih uspeha”.

Zapažene rezultate u plivanju potvrđuje i nekih pedesetak medalja koje je Nemanja sa domaćih i međunarodnih takmičenja doneo u Niš. A onda je napravio zaokret u svojoj sportskoj karijeri.

“Moram da priznam da je došlo do malog prezasićenja kada se radi o plivanju i odlučio sam da se okušam u skoku uvis. Posle uspeha na Državnom, sada se pripremam za Evropsko prvenstvo. Zadovoljan sam kako teku treninzi, kako napredujem, a u Nišu imam i dobre uslove za rad sa trenerom. Zadovoljan sam kako se grad odnosi prema meni kao sportisti. Obezbedili su mi protezu koja će mi pomoći da dodatno poboljšam svoje performanse i treninge.Imam podršku iz grada i to mi puno znači. Uvek idem napred, a moto kojeg se držim je “uvek glava gore”.

Uspeo je Nemanja i u penjanju na stene. Doduše, sve je počelo kao reklama, ali njegov duh nije odoleo i ovom izazovu.

“Posle prvih koraka na steni koje sam napravio znao sam da mogu da osvojim vrh”, kaže Nemanja i dodaje da ne prihvata nikakve prepreke u svom životu. Upravo iz tog razloga postao je uzor mnogim mladim ljudima. Za njega su svi vrhovi osvojivi, a svi izazovi dostižni.

“Pitanje je samo vremena kada ću one prepreke sa kojima se srećem prevazići. Kroz život sam shvatio da čovek mora da bude jak i da veruje u sebe. Jaki ljudi će uvek ostati jaki bez obzira na to šta ih snađe, a slabi ostaju slabi bez obzira što imaju sve uslove za rad i život. Po meni, sve je u samom čoveku, ne ni u uslovima, okolnostima ili uticaja nekih drugih faktora. U pitanju je samo naša psiha, naša glava i mentalna snaga”, ističe Nemanja Tadić koji je sa sedam godina ostao bez noge posle saznanja da ima rak kostiju.

Prošao sve, svikao se na sve i sada i ne pomišlja da je drugačiji od drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com