Društvo

“Ivanjski venac” u Tvrđavi

U niškoj Tvrđavi sedmojulsko jutro je bilo u znaku praznika “Ivanjdana”, venčića od poljskog cveća, muzike i radosti. Manifestacijom “Ivanjski venac”, osmom po redu, obeležava se rođenje Svetog Jovana Preteče. Organizator je Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst.

Okupljenim građanima, učesnicima i prolaznicima poklanjani su ivanjski venčići koji su se pleli na samoj priredbi.

“Osma godina zaredom kako Udruženje Društva umetnika “Slava” i  rukovodstvo opštine Crveni Krst obeležavaju rođenje svetog Jovana Krstitelja i Ivanjdan. Tada pletemo venčiće i poklanjamo našim sugrađanima, a stare knjige i stari običaji kažu da kuća koja ima venčić biće zaštićena od svog zla,  puna zdravlja i ljubavi. Cilj rukovodstva naše opštine je da praznike proptratimo na ovaj način kako bi stare običaje zaštitili od zaborava”, kazao je predsednik ove opštine, prof. dr Miroslav Milutinović.

Milutinović kaže da je Opština iz budžeta za kulturne i sportske manifestacije ove godine izdvojila 7 miliona 700 hiljada dinara, ali i da se najveći broj manifestacija održava u selima GO Crveni Krst,  kojih ima 23.

 

U nizu običaja koji se vezuju za ovaj praznik, izdvaja se upravo branje lekovitih trava i pletenje venaca, jer se verovalo da imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bilje bere i plete u venčić, i čuva u kući, kao zaštita i lek protiv raznih bolesti. U venac se obavezno upliće lekovito bilje, između ostalog i kantarion, najčuveniji prirodni lek.

“Običaj je da se na današnji dan bere lekovito bilje od koga se kasnije pletu venčići, koji se po našoj tradiciji postavljaju na ulaznim vratima kuće kako bi čuvali ukućane od svih bolesti. Što se tiče lekovitog bilja, uglavom se bere Zdravac, Hajdučka trava, Kantarion, po neka ruža, ali svakako neizostavno i najbitije je Ivanjsko cveće”, objašnjava Ružica Petrović, predsednica Društva umetnika “Slava”.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com