Kultura

Ivajlo Zaharijev na Danima bugarskog filma u Nišu

Projekcijom filma „Južni vetar“, reditelja Miloša Avramovića, u Nišu počeli Dani bugarskog filma.

Početku ove trodnevne manifestacije koja je organizovana povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Republike Bugarske, i prisustvovao i Ivajlo Zaharijev, trenutno najpopularnija bugarska glumačka zvezda.

Srpskim producentima zapao je za oko posle prikazivanja televizijske serije „Balkanska mafija“, koju je osim srpske videla i publika na čak tri kontinenta. Zaharijev u filmu „Južni vetar“ tumači lik sina bugarskog narko bosa, kome beogradski kriminalci kradu automobil, što je i jedan od glavnih momenata zapleta ove filmske priče.

U seriji sam igrao policajca, a u filmu sam kriminalac. Doduše malo priglup kriminalac, koji dozvoljava da ga prevare na foru. Raduje me da je ovaj film izabran da otvori manifestaciju kojom moji sunarodnici počinju obeležavanje bugarskog nacionalnog praznika. Film je srpsko-bugarska koprodukcija, a ovakve prilike jesu način da se pokaže saradnja dve zemlje i dve kulture“, kaže Ivajlo.

Rad na filmu sa srpskim kolegama je, kaže, bio interesantan.

Nisam imao mnogo vremena za druženje sa srpskim kolegama, ali biće prilike. Zadovoljan sam kako smo radili. Oni su veliki profesionalci. Raduje me što se i u Srbiji i u Bugarskoj, konačno, snimaju holivudski filmovi s kojima možemo na crtu i velikim produkcijama. Tematika je razumljiva svuda u svetu. Gledaoce zanima kako funkcioniše mafija, a mislim da mi to prikazujemo veoma realistično i zato je film gledan. Kako sam čuo pogledalo ga je oko 900.000 ljudi“, ističe Zaharijev.

Voli da dođe u Srbiju, kaže, a ovo mu je drugi put da je u Nišu, koji bi želeo da upozna malo bolje.

Prvi put sam u Niš došao prošlog leta na filmski festival. Nažalost, zbog obaveza nisam obišao ceo grad. Stigao sam da vidim Tvrđavu i obiđem jednu kafanu i to mi se mnogo dopalo. Ljudi su gostoljubivi i topli, i valjda mi je zbog toga prvi susret sa vašim gradom ostao u lepom sećanju, mada bih voleo da vidim i ostalo. Bugarska nema festival koji je posvećen samo glumcima i mislim da je to jedna lepa tradicija koju morate da čuvate“, navodi Zaharijev.

Posla u Bugarskoj ima na pretek, ali, posle „Južnog vetra“, ponuđena mu je još jedna uloga u srpskom filmu.

Trenutno se piše scenario za jedan film koji će, takođe, biti srpsko-bugarska koprodukcija. Da li ću igrati dobrog ili lošeg momka, još ne smem da otkrivam, ali mogu da kažem da možete očekivati još jedno interesantno filmsko ostvarenje“, naglašava Zaharijev ne otkrivajući detalje.

Osim na filmu Zaharijev je angažovan na nekoliko gledanih pozorišnih predstava u Nacionalnom teatru u Sofiji. Smatra da ga popularnost nije mnogo promenila, zato što ona dolazi kao ocena publike, a ako je omiljen to znači da dobro radi svoj posao. Glumu voli, glumu živi i ne bi mogao da kaže koja mu je draža, filmska ili pozorišna.

Kada sam upisao akdemiju reditelj Tedi Moskov mi je rekao da ako želiš da porasteš kao glumac, na filmu moraš da budeš prevarant, a u pozorištu mnogo dobar prevarant. To je nešto što odgovara mom viđenju glume. Film zahteva da razmišljaš jer imaš malo vremena da nešto uradiš, pozorište, već, nudi jednu širinu. Razlika postoji, ali kad se nešto voli onda uživate i vi i publika“, ističe Zaharijev.

Ovaj mladi talentovani umetnik i pored glumačkih obaveza aktivan je i u brojnim društvenim aktivnostima kao borac za prava dece i mladih, zaštitu braka kao institucije, hrišćanske vrednosti i za prevenciju zavisnosti.

Angažovan sam na projektu prevencije narkomanije koji nosi naziv „Spasitelj“. To je jednosatna predstava namenjena tinejdžerima, posle koje se organizuju razgovori kroz koje želim da utičem na njih i ukažem da droga ne donosi ništa dobro. To radim iz ličnih razloga. Imao sam prijatelja koji je platio danak narkoticima. Njemu nisam mogao da pomognem“, navodi Ivajlo Zaharijev.

Dani bugarskog filma nastavljaju se večeras. Na programu su dva dokumentarca, jedan o srpskoj glumici Paulini Manov koja je porodičnim poreklom vezana za Dimitrovgrad, a drugi je „Čuvari kulturnog blaga“, zanimljiv dokumentarni poduhvat koji u 12 važnih tačaka govori povezanosti kulturne istorije Vranja i bugarskog grada Ćustendil.

Poslednjeg dana na programu je film „Put za Jerusalim“, reditelja reditelja Ivana Ničeva. To je uzbudljiva priča o jevrejskoj deci koju spašava jedna bugarska putujuća družina za vreme Drugog svetskog rata. Sve projekcije su u velikoj Sali Niškog kulturnog centra i počinju od 19 časova.

Nacionalni dan Republike Bugarske 3. mart obeležava se poslednjih 29 godina u znak sećanja na dan svrgavanja turske vlasti. Poslednjih devet godina, uz podršku Konzulata Bugarske, praznik obeležavaju i brojna udruženja bugarske nacionalne manjine u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com