Moja priča

Iva svojom muzikom spaja nespojivo – Muzička dinastija Barčić (FOTO)

Nagrađivani Nišlija snimio prvu pesmu

Da snovi mogu da postanu realnost, uverio se i Iva Baričić, mladi talentovani muzičar iz Niša. Iva potiče iz romske muziče porodice koja je posvećena radu u muzici preko 200 godina, te je interesovanje za muziku pokazao još od prvih godina života. Iako Romska muzika postoji vekovima, želi da sačuva “izgubljeno blago” od zaborava.

Još kao mali je znao da želi da se bavi muzikom i nastavi porodičnu tradiciju kako bi bio uspešan jer nije želeo da “izigra” njihovo poverenje.

“Muzički gen nije dovoljan. Nadograđujemo svoj talenat, Romi su stvarali muziku iz svakodnevnice, pisali o životu, a u našim pesmama se oseti i sreća i tuga.  Pisali su srcem”, pojašnjava Iva.

Rođen 1996. godine, a trenutno je apsolvent je Fakulteta Umetnosti u Nišu, na odseku klarinet. Veliki značaj daje romskoj kulturi i tradiciji, čemu je svoj mali doprinos dao kao autor zbirke Romske izvorne i stare pesme iz Niša i juga Srbije, koja je nastala prikupljanjem i zapisivanjem pesama na terenu od starih Roma i Romkinja. Iva je za Niške Vesti rekao da je veoma ponosan što je imao udela u tome i time sačuvao od zaborava bogatu tradiciju.

 

Sa samo sedam godina je osvojio prvo mesto na romskom dečijem festivalu kao pevač što je ukazivalo na njegovu buduću karijeru, dok je sa dvanaest nastupio na Exit festivalu.

“Dugo sam bio član orkestra KUD Abrašević i svirajući u tom orkestru, upoznao sam srpsku kulturu, pesme i običaje. Moram da priznam da sam bio malo ljubomoran jer Srbi imaju zapisane melodije i note, a mi nemamo. Prošle godine sam uspeo da prikupim bar malo izvornih romskih pesama sa juga Srbije i veoma sam ponosan na to i time sačuvao bar deo bogate romske kulture”, ističe Baričić.

Na mnogim međunarodnim i republičkim takmičenjima u okviru klasične muzike Iva je nastupao sa klasičnim klarinetom i osvajao mnoga priznanja, nagrađivan je od Grada Niša i Vidovdanskim poveljama.

 

Ono što ga i izdvaja od drugih, svakako je i doprinos koji daje u spajanju romske muzike sa pravcima džeza, fanka i roka kroz svoj orkestar Very Naiss. Sa svojim orekstrom obezbeđuje značajno mesto na muzičkoj sceni u Srbiji nastupajući na Nišvilu, Guči i Exitu. Ostvarili su saradnju sa brojnim muzičkim umetnicima iz zemlje i sveta. Zauvek će pamtiti kada je na velikm scenama nastupao “rame uz rame” sa Anom Stanić,  Bojanom Stamenov…

Početkom ove godine okreće se građenju solo karijere, te snima i objavljuje kompoziciju Very Naiss za PGP RTS što je najava za prvi solistički album. U procesu je stvaranja i novog pravca u muzici spajanjem elektronske i romske muzike, odnosno „Gipsy House“.

” To je takav spoj žanrova da možemo da sviramo na svakom mestu, uklapamo se svuda”.

Ona, i ne tako lepa strana uspeha, sa sobom nosi i teške trenutke i padove. Iako je u mnogim gradovima zavređivao pažnju, ističe da je u svom Gradu bio diskriminisan, jer smatra da Romi teže dolaze do uspeha i često bivaju osporavani.

“Ako vas neko od ranog detinjstva ponižava i degradira, govori vam da ste loši, Vi ćete zaista postatiti takvi. Tada, iz te situacije možete izaći kao pobednik, postati još bolji ili izgubiti samopouzdanje i biti povučen”, istakao je Iva za Niške Vesti.

Smatra da je izašao kao pobednik, a da su njegova muzika i neosporni talenat jedino što je važno i trajno.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com