Ekonomija

Italijanske firme u Srbiji zapošljavaju između 25 i 30.000 ljudi

Komora italijansko – srpskih privrednika u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga organizovala je poslovni skup Roadshow Serbia u Nišu. Cilj organizacije ovog skupa je predstavljanje rada i aktivnosti Komore italijansko – srpskih privrednika, njenih članova kao i umrežavanje sa italijanskom i lokalnom poslovnom zajednicom u datom okrugu. Sastanku su prisustvovali predstavnici obeju Komora kao i Patricio Kozimi ekonomski ataše ispred Ambasade Italije u Beogradu.

“Komora italijansko-srpskih privrednika ima za cilj da podrži italijanske investicije i italijanske firme koje su prisutne ovde u Srbiji u njihovom poslovanju, a njihov broj nije mali. Sa druge strane tu smo i da započnemo još jaču i bližu saradnju sa Regionalnom Privrednom komorom Niš, koja je izuzetno značajna za lokalne firme bilo da su one domaće ili strane”, kazao je Anino De Venecia, jedan od članova Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika.

On je dodao da su ključne stvari koje se tiču i lokalnih preduzeća i domaćih firmi razmena informacija i razmena iskustva.

“Odlično znamo šta je cilj italijanskih i drugih firmi koje posuju ovde, šta žele da postignu, kako da sarađuju. S druge strane ovde nailazimo na stručnjake, na ljude sa iskustvom, i upravo ta razmena je ono što možemo da naučimo i da razmenimo jedni sa drugima , počevši od informacije do samog iskustva kako bismo što bolje zajednički poslovali. To dokazuje sama reakcija i poslovanje i ono što nama govore naše članice koje su ujedno i lokalne i strane firme”, dodao je Anino De Venecia.

Patricio Kozimi ekonomski ataše ispred Ambasade Italije u Beogradu i naglasio da su ponosni na razultate razmene tokom 2018.godine kada je u tom pogledu dostignut maksimum koji je premašio četiri milijarde razmene.

“Drugi smo najvažniji parner republike Srbije, tako da težimo ka boljem i nadamo se da će ostati ovako i biti još bolje. Pozitivni podaci jesu da italijanskih firmi u republici Srbiji ima preko 600, ako ne i mnogo više i imaju između 25 i 30 hiljada zaposlenih. To su brojke koje ukazuju na izuzetno povoljnu klimu i ambijent pa se nadam da će tako i ostati i da će se ta saradnja poboljšati, posebno u ovom regionu gde smo danas”, naglasio je Patricio Kozmi.

Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš je dodao da je Italija jedna od najrazvijenijih zemalja Evropske unije i samim tim sve sfere biznisa su aktuelne.

“Ono što je važno to je da je nama Italija drugi spoljnotrgovinski partner na nacionalnom, što se preslikava i na regionalnom nivou. Dobro je da imamo izvoz prošle godine od 147 miliona evra, što predstavlja osam posto ukupnog izvoza na nacionalnom nivou koji imamo prema Italiji. To govori o jednoj pozitivnoj disproporciji u smislu da ovaj region ima bolju spoljnotrgovinsku razmenu u odnosu na druge regione u republici. U ovom trenutku najviše je zastupljena tekstilna industrija.Tu smo postigli najbolje rezultate. Imamo neke manje investicije koje su u toku i ta saradnja se produbljuje i dolazak predsednika mešovite Privredne komore i predstavnika Ambasade Italije biće prilika da i oni čuju od svojih članica, od onih koji su već investirali ovde kakva su njihova iskustva a po svemu sudeći su im pozitivna”, zakjučio je Milićević.

Komora italijansko – srpskih privrednika pripada svetskoj mreži od ukupno 79 italijanskih rivrednih komora u inostranstvu, prisutnih u ukupno 56 zemalja sa 140 kancelarija i preko 18.000 članica. Od 2002. godine Komora posluje na teritoriji Srbije i predstavlja čvrsto utemeljenu strukturu, polaznu tačku od poverenja, kako za italijanske, tako i za srpske preduzetnike zainteresovane za italijansko tržište i saradnju sa italijanskim kompanijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com