Kultura

Italijanska jesen u Nišu

Italijanski institut za kulturu, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i Mladi ambasadori su pripremili program “Italijanska jesen u Nišu” od 20. do 23. septembra, koji obuhvata ciklus igranih filmova i izložbu „Italija kakvu još niste upoznali“.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20. septembar u 17.30, dok će projekcija prvog filma krenuti u 18h. Celokupan program se održava u sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu.

„Italija kakvu još niste upoznali“ je posthumna izložba fotografija arhitekte Nemanje Bogdanovića. Autor fotografija je putujući po Italiji poslednjih desetak godina ovekovečio telefonom njene znamenitosti, svakodnevicu i nezaboravne trenutke. Obišao je više stotina mesta u osamnaest od dvadeset regija ove zemlje, prešao put dug oko trideset hiljada kilometara i načinio više hiljada fotografija pametnim telefonom čiji izbor predstavljamo na ovoj izložbi.

Odabir fotografija prikazuje Italiju, zemlju izuzetne lepote sa 58 lokaliteta na listi svetske baštine Unesko, viđenu očima srpskog fotografa. Od Venecije, Verone, jezera Garda i Komo, Milana, Pijemonta, Đenove, prekoBolonje, Firence, čarobneToskane, zelenog srca Italije – Umbrije, zatim Večnog grada i regije Lacio do Matere, Evropske prestonice kulture 2019, bajkovitog Alberobela i Sicilije.

Nemanja Bogdanović je iznenada preminuo u maju mesecu 2021. u 34. godini života.

Filmovi koji će biti na repertoaru:

  1. septembar – 18.00

Da li si ikad bila na Mesecu?

Režija: Paolo Đenoveze

Žanr: Komedija

Gija ima 30 godina i radi za prestižni modni časopis, putuje privatnim avionom i provodi vreme u Milanu i Parizu. Ima sve, bar misli da je tako, sve dok se ne zatekne u udaljenom seocetu u Apuliji gde sreće Renca, farmera zbog kojeg shvata da u njenom životu nedostaje jedino ljubav.

Trailer:

  1. septembar u 17.30
    Groznica

Režija: Alessandro D’Alatri
Žanr: komedija

Mario Betini, geometar u malom mestu, je mladić pun ideja i volje za životom. On ima jedan san: da otvori kafić sa prijateljima. Zbog tog kafića, on je spreman da privremeno živi lošije nego ranije. Svet koji ga okružuje gleda na njegov entuzijazam, njegove ideje i projekte kao na zaraznu bolest, koju hitno treba lečiti. I tako će se Mario uplesti u komičan svet birokratije.

Trailer:

  1. septembar u 17.30

Izvinite što postojim

Režija: Rikardo Milani

Žanr: komedija
Veoma uspešna arhitektkinja koja je studirala u različitim zemljama i dobila nekoliko master diploma širom sveta, počinje da oseća nostalgiju. Odlučuje da se vrati u Italiju i nađe posao, ali ubrzo shvata da njena domovina više nije otvorena prema njenim sposobnostima snažne, profesionalne žene. U početku pokušava da nađe posao koji stvarno voli. Usput upoznaje Frančeska, gej mladića koji joj pomaže na njenom putovanju. Serena i Frančesko grade snažnu vezu i pomažu jedno drugome da se suoče sa životnim nedaćama i komplikacijama. Jedno od drugog uče da, da bi bio svoj, ponekad moraš da se pretvaraš da si neko sasvim drugi.

Trailer:

Ulaz je slobodan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com