Društvo

Istraživanje o položaju žena, dece i porodice

Posle skoro dve godine priprema Republički zavod za statistiku sprovešće MICS istraživanje u periodu od 2. septembra do 10. novembra 2019. godine, kaže Vukica Stojanović, načelnik Odeljenja za statistiku u Nišu.

Nacrt izveštaja o rezultatima istraživanja biće dostupni krajem marta 2020. godine.

Istraživanje se sprovodi kroz zajedničku saradnju EU Delegacije u Srbiji, UNFP-a, UNICEF-a i RZS-a.

“MICS je, zapravo, skraćenica istraživanja čiji je pun naziv Multiple Indicator Cluster Surveys odnosno Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece. MICS predstavlja istraživački program koji, na globalnom nivou, priprema UNICEF u saradnji sa različitim agencijama Ujedinjenih nacija. Istraživanje se sprovodi u saradnji sa nacionalnim statistikama u petogodišnjoj dinamici”, kaže Vukica Stojanović.

Ovo je šesti ciklus MICS-a u Srbiji i istraživanje će biti sprovedeno u periodu od 2. septembra do 10. novembra 2019. godine.

“Ovim istraživanjem se prikupljaju različiti pokazatelji o položaju, pre svega, žena i dece, zatim o položaju porodica, položaju marginalizovanih grupa stanovništva itd”, dodaje naša sagovornica. “MICS predstavlja jedini izvor podataka za mnoge indikatore koji se odnose na zaštitu deteta, obrazovanje u ranom detinjstvu,pohađanje predškolskih ustanova, imunizaciju dece, opšte obrazovanje, obrazovanje romske populacije, zatim na zdravlje populacije, navike u ishrani”.

Cilj ovog istraživanja je da se pomogne u obezbeđivanju pokazatelja koji ne postoje u administrativnim izvorima i podacima iz drugih istraživanja. Svi podaci se prikupljaju u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici, prikupljeni podaci su službena tajna i objavljuju se isključivo u zbirnom obliku.

“Istraživanje se vrši na teritoriji cele Srbije i to na dva uzorka – nacionalnom i uzorku domaćistava koja žive u romskim naseljima. Tokom istraživanja se koristi četiri upitnika – jedan za domaćinstvo, drugi za žene u fertilnom dobu i dva upitnika za decu jedan za decu mlađu od 5 godina i jedan za decu od 5 do 17 godina”, objašnjava Vukica Stojanović.

“U MICS istraživanje u Srbiji dodata su i nacionalno značajna pitanja poput zaposlenosti, pohađanja pripremnog predškolskog obrazovanja, stavovi prema deci sa smetnjama u razvoju. Cilj je da se pomogne u obezbeđivanju podataka koji ne postoje u administrativnim izvorima i podacima iz drugih istraživanja”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com