Društvo

Istorijskim časom obležena godišnjica napada NATO na SR Jugoslaviju

Klub generala i admirala obeležio je danas godišnjicu NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine istorijskim časom u Domu Vojske Srbije u Nišu, na kojem je rečeno da je u agresiji od 24. marta do 10. juna te godine stradalo 3.500 srpskih vojnika i civila, medju kojima je i 88 dece, dok je pričinjena materijalna šteta u vrednosti oko 120 milijardi dolara.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije general Vladimir Lazarević, rekao je da se pre 19 godina, srpski narod po četvrti put u 20. veku “našao pred iskušenjem za svoju sudbinu i to sam protiv svih”.

On kaže da je “u Briselu” doneta odluka da “nestane jedna zemlja na Balkanu” i da se stvore uslovi za formiranje nezavisne države Kosovo. Kazao je da se protiv Jugoslavije vodilo više vrsta ratova – propagandno-psihološki, ekonomski, moderni rat svim mogućim konvencionalnim naoružanjem, nuklearni i hemijski rat niskog intenziteta.

“Ubijali su prevashodno civile, a i sada ubijaju. Medicinski stručnjaci upozoravaju da je Srbija prva u Evropi po broju karcinoma, a da će posle 2020. godine u našoj zemlji od karcinoma godišnje oboljevati 70.000 lica, a 40.000 će umirati”, istakao je Lazarević, koji je osudjen u Haškom tribunalu i pušten na slobodu nakon što je u Ševeningenu proveo više od 10 godina.

On je kazao da je za vreme NATO agresije poginulo je 568 pripadnika Prištinskog korpusa, što je 95 odsto svih gubitaka Vojske Jugoslavije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com