Kultura

Istorijski arhiv Niša predstavio stalnu izložbu na fasadi svoje zgrade

Istorijski arhiv Niša svojim sugrađanima poklonio je stalnu izložbu na fasadi svoje zgrade, u okviru koje je postavljeno 18 panoa, na kojima je, kako navode, prikazan samo delić kulturnog blaga koji se čuva u niškom arhivu.

Izložba je realizovana timskim radom zaposlenih u Istorijskom arhivu Niša, uz pomoć Narodnog muzeja Niš u štampanju panoa i niške firme Fluoelektro, koja je donirala osvetljenje iznad svih eskponata.

Foto: N. V.

“Na početku 2020. godine želeli smo da svojim sugrađanima i svim posetiocima poklonimo jedan lep dar. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju javnosti, da zavire u naše fondove”, izjavila je Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva.

U okviru izložbe prolaznici imaju priliku da vide bakrotisk, najpoznatiji i najstarini niški dokument, fotografiju zakletve Niškog komiteta iz 1874. godine, koja predstavlja simbol oslobođenja srpskog naroda ovog kraja, kao i dokumenta  i fotografije koje svedoče o bogatstvu kulturnog nasleđa ovog regiona. Pored toga, postavljeni su i panosi sa znamenitim ličnostima, koje su ostavile dubok trag u istoriji Niša.

Foto: N. V.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Spasić poručio je da je muzej rado prihvatio da izađe u susret Istorijskom arhivu, sa kojim ima odličnu saradnju, jer je bitno da kultura ima sinergijski nastup u našem gradu.

Foto: N. V.

“Arhiv je u samom srcu Tvrđave i njeno je ogledalo. Apsolutno isto bi se odnosili prema bilo kojoj ustanovi kulture. Turisti iz grada odnose utisak o kulturnom i kulturološkom kapacitetu, a ne sagledavaju u segmentima, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Simfonijski ili Narodno pozorište, nego će otići sa jednim celovitim utiskom”, rekao je Spasić.

Petar Radonjić, pomoćnik direktora firme Fluoelektro, koja je donirala osvetljenje istakao je da oni, kao lokalna firma, podržavaju sve ideje koje doprinose ulepšavanju grada.

Foto: N. V.
Foto: Privatna arhiva

“Iskreno se nadam da će naš mali doprinos Istorijskom arhivu, predstaviti naš grad u mnogo lepšem svetlu. Uz pomoć Kluba privrednika ‘Naissus’ doniramo osvetljenje”, izjavio je Radonjić.

Iz Istorijskog arhiva ističu da su ovom izložbom želeli da ulepšaju zgradu i da prolaznicima i sugrađanima skrenu pažnju i zainteresuju ih za dokumenta i zbirke.

Foto: Privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Naš “školski” Neša Spasić je redak primer iskrenog lokalpatriote. Generacija ’74 ga mnogo voli i ceni, ali nažalost ozbiljna generacija odlazi u penziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com