Društvo

Istoričar, prof. dr Dejan Antić dobitnik oktobarske nagrade opštine Bojnik

Dr Dejan Antić, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i predsednik Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920. za jugoistočnu Srbiju, ovogodišnji je dobitnik Oktobarske nagrade, najvišeg priznanja Opštine Bojnik

Nagrada mu je uručena u petak 7. oktobra 2022. godine na Svečanoj sednici Skupštine opštine Bojnik, koja je održana u sali Doma kulture ove opštine.

Prema odluci Skupštine opštine Bojnik prof. Antiću je najviše opštinsko priznanje dodeljeno kao znak zahvalnosti „za nemerljiv doprinos promociji opštine Bojnik i njene istorije, te aktivnog rada na očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa juga Srbije“.

Prof. dr Dejan Antić nalazio se na čelu ekspertske radne grupe koja je izradila predlog ustanovljenja novog datuma Dana opštine Bojnik. Na predlog stručnog tima koji je predvodio prof. Antić, Skupština opštine Bojnik prihvatila je Dan oslobođenja pustorečkog kraja u Prvom svetskom – 7. oktobar, za Dan opštine.

U svojoj dosadašnjoj naučnoj karijeri prof. Antić se bavio pitanjem stradanja civilnog stanovništva Srbije u Prvom svetskom ratu. Detaljnu pažnju u istraživačkom radu posvetio je razotkrivanju, analizi i posledicama okupacionog terora na jugu centralne Srbije (1915-1918), sa akcentom na delovanje bugarskih okupacionih trupa na tlu Pustorečkog, Jablaničkog, Vranjskog i Topličkog kraja.

Priznanje Antiću, kao i najviša društvena priznanja i nagrade opštine Bojnik pravnim licima i istaknutim pojedincima za životno delo, pojedinačna i zajednička dostignuća u oblasti privrede i društvenih delatnosti uručio je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović.

Obraćajući se prisutnima predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović je rekao „da je doprinos profesora Antića u promovisanju opštine Bojnik, kao i u proučavanju i popularizaciji istorijske istina o savremenoj prošlosti Puste reke i juga Srbije nemerljiv, zbog čega mu se opština zahvaljuje Oktobarskom nagradom kao najvišim opštinskim priznanjem“.

Predsednik opštine je izrazio i očekivanja da će Oktobarska nagrada biti još jači podstrek prof. dr Dejanu Antiću da i u budućnosti nastavi da radi za dobrobit opštine Bojnik, Jablaničkog okruga i juga Srbije u celini.

Izvor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com