Kultura

Istinita priča o “monstrumu” iz Emslanda: “Kapetan” na festivalu Slobodna zona u Nišu

Nagrađivani film Kapetan, čiju režiju potpisuje Robert Šventke, biće premijerno prikazan na festivalu Slobodna zona u Niškom kulturnom centru 8. novembra, sa početkom od 20 časova.

Film je urađen po istinitoj priči o devetnaestogodišnjem nemačkom vojniku Vilu Heroldu, koji je u poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata kao dezerter pronašao nacističku uniformu i postao monstrum od kojih je bežao.

Robert Šventke je iz Holivuda prešao u Nemačku kako bi snimio ovaj film koji je pripremao 12 godina.

Kapetan, plakat

“Više od 70 godina nakon ovih događaja, brutalnost i jeza Drugog svetskog rata još uvek zaprepašćuju ljude. Počinjeno nasilje se čini nenormalnim, psihopatsko i užasno. Kako bismo objasnili ponašanje Vila Herolda, moramo da razumemo svet u kojem je živeo. Da pokušamo da vidimo i osećamo sve što je on osećao i video, bez moralnih pitanja. Naš cilj nije da opravdamo ili oprostimo Heroldove postupke ili još gore da uključimo moralni kompas, već da shvatimo okvir u kojem je bilo moguće da počini ovakve stvari.” govori o filmu Robert Šventke.

Kapetan

U poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik u očajnoj borbi da preživi pronalazi uniformu nacističkog kapetana. U toj uniformi sam postaje jedan od monstruma od kojih je pokušavao da pobegne. Film je urađen po istinitoj priči o 19-ogodišnjem Vilu Heroldu, koji je krajem aprila 1945. uspeo da prevari i oficire i zarobljenike u logoru nemačkih dezertera. Kapetan je Art House film koji kritiku i publiku ostavlja bez daha.

Trejler

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com