Zdravlje

Ispovesti o životu sa oftalmološkim oboljenjima. Podrška porodice je najvažnija

Iako se ne kaže bez razloga čuvati nešto „kao oči u glavi“, često uzimamo zdravo za gotovo naše najvažnije čulo – čulo vida. Oftalmološka oboljenja u mnogome dovode do problema i poteškoća sa kojima se susreću osobe sa oštećenim vidom utičići na kvalitet života, kako pacijenata, tako i njihovih porodica.

Na portalu tvojpogled.rs, pod sekcijom „Moja strana priče“ nalazi se zbirka ličnih ispovesti osoba koje su se susrele sa ili imaju određeno oftalmološko oboljenje. Opisujući koliko se menja način i kvalitet života pacijenta i njegovih najbližih, njihove priče ujedno predstavljaju i svedočanstva o značaju podrške tokom lečenja.

Jednu od prvih priča podelila je predsednica Udruženja pacijenata „Bono vido“, Žana Šibul, čijoj ćerki je dijagnostikovano trajno oštećenje vida, a nedugo zatim zadesilo je i njenog supruga koji je usled progresa bolesti skoro u potpunosti izgubio vid. Žana već godinama pruža pomoć članovima porodice sa oftalmološkim oboljenjima u njihovom svakodnevnom funkcionisanju. Ona je jaka i istrajna podrška svojoj ćerki i mužu, neko ko brine o njihovom stanju, potrebama, lečenju i terapijama.

U porodici u kojoj se nekom od članova otkrije oftalmološko oboljenje, život se menja iz korena. Prva emocija koja se javlja jeste strah zbog nepoznanice same dijagnoze. Iz Žaninog iskustva, tada je najvažnije ostati pribran, kako bismo voljenima koji se suočavaju sa poražavajućom dijagnozom bili podrška i vetar u leđa. Pored pomoći u svakodnevnim aktivnostima, važne su i finansijska, socijalna, ali i emotivna podrška, jer se pacijent zbog oslabljenog vida susreće sa osećanjem šoka, nemoći, samosažaljenja. Na porodici je da takva osećanja prepozna, razume, ublaži i prevaziđe zajedno sa njim.

Porodica mora da bude upoznata sa vrstom bolesti i terapijom kako bi lečenje bilo što uspešnije. Savremene terapije beleže ogroman progres i često daju odlične rezultate, a cilj je obezbediti standard lečenja koji postoji u svetu što većem broju pacijenata i kod nas. Tako je, na sreću, nakon adekvatnog lečenja došlo i do brzog oporavka Žaninog supruga, što je bilo veliko rasterećenje za nju, kao i za celu porodicu, kojoj se vratio kvalitet života koji su imali pre bolesti.

Projekat „Tvoj pogled na svet“ za cilj ima podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa oftalmološkim problemima i njihove porodice, kao i da skrene pažnju na značaj redovnih i pravovremenih kontrola očiju. U okviru projekta kreiran je i istoimeni vebsajt tvojpogled.rs koji koristi posebne opcije za podešavanja izgleda ekrana namenjene slabovidim i osobama sa oštećenim vidom. Tu se, pored sekcije „Moja strana priče“, mogu pronaći informacije o pojedinim oboljenjima mrežnjače, zanimljivosti iz oblasti oftalmologije, kao i korisni saveti kako sačuvati vid.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com