Hronika

Irinej u Nišu služio 35 godina. Odzvanjaju zvona, građani se opraštaju od svog Patrijarha

Nišlije su volele svog patrijarha. Odzvanjaju zvona u Sabornom hramu u Nišu, gde je pre ustoličenja na mesto patrijarha, Irinej služio 35 godina.

 

“Sa blagoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, zvona svih hramova u Eparhiji niškoj zvoniće na svakih sat vremena do večernje službe, svakog dana, počevši od danas do sahrane Njagove Svetosti patrijarha srpskog Irineja”, saopštila je Eparhija.

 

Njagova Svetost Patrijarh srpski G. G. Irinej, preminuo je danas, 20. novembra 2020. godine u 7:07 sati. Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost.

U Sabornom hramu u Nišu danas će se služiti Bdenje sa početkom u 17 sati, a sutra u subotu 21. novembra,  Zaupokojena liturgija u niškom Sabornom hramu.

Svojom mudrošću, svojom smirenošću, staloženošću, podsetio je vladika Arsenije, patrijarh sprski Irinej mnogo puta je u teškim vremenima stao uz naš narod i našu Crkvu, mudro vodio brod naše crkve i u tim teškim momentima je brod srpske Crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci.

Građani Niša dolaze, pale sveće, opraštaju se od patrijarha. U Sabornom hramu postavljena je i knjga žalosti, gde upisuju poslednje pozdrave.

Foto: M.V.

Vladika niški Arsenije služio je jutros pomen patrijarhu Irineju u Sabornom hramu u Nišu.

Foto: M.V.

Telegrami saučešća stižu u Epariju Nišku i srpsku patrijaršiju. Od patrijarha se oprostila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Sa velikom tugom primili smo vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Žalost prema našem sugrađaninu i našem Episkopu koji je na tom mestu bio punih 35 godina kada je izabran za srpskog patrijarha, osećaju ne samo verujući, već svi građani Niša”, ovim rečima od patrijarha srpskog oprostila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić uputio je telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpdkog Irineja.

„Sa dubokom i iskrenom tugom sam primio vest da je Njagova svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej preminuo. Odlazak našeg duhovnog učitelja neprocenjiv je gubitak za čitav srpski narod, a izuzetno bolan za građane Niša, za Eparhiju nišku”, navedeno je između ostalog u telegramu saučešća Bobana Džunića.

Opraštaju i se mnoge Nišlije, kažu da nas je napustio veliki duhovnik, koji je za svakoga imao vremena, koji će biti upamćen kao veliki borac za crkvu i naš narod.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com