Moja priča

Kroz pesmu baštine tradiciju Srba

Sestre iz Banjaluke Ivana i Isidora Santrač, izvođači rodoljubivih pesama svojim glasom i specifičnim obradama tradicionalne i izvorne muzike obezbedile su mesto na domaćoj muzičkoj sceni. Snimaju svoju prvu pesmu, a kako kažu nadaju se i solističkom koncertu. Možda baš prvi održe u Nišu, ako dobiju poziv.

-Poštovane sestre Santrač, vi ste pored Danice Crnogorčević i Pavline Radovanović pravi biseri koji su baš u ovom trenutku vrlo potrebne našem srpskom rodu. Ako znamo da je loša strana naše kolektivne svesti, kultura sećanja koja je na vrlo niskom nivou, kao i nedovoljno poznavanje sopstvene istorije, tradicije, vere u svim zemljama gde živi naš srpski narod. Кako se javilo interesovanje kod vas za rodoljubivom muzikom, i da na taj način čuvate tradiciju. Кako je sve počelo?

Nažalost živimo u vremenu u kojem kultura sjećanja gotovo da i ne postoji, a s druge strane svjedoci smo veličine i ljepote mladih izvođača koji nas pjesmom i muzikom podsjećaju. Кroz pjesmu i muziku pamtimo. Naš početak vežemo za članstvo u jednom od najstarijih КUD na našim prostorima, RКUD „Pelagić“ koje je u periodu kada smo mi postajale članice imalo prepoznatljiv ansambl, narodni i tamburaški orkestar, te mušku i žensku vokalnu grupu čije smo bile članice. Najveći broj izvornih pjesama upravo smo tu naučile i od tada ih bez prestanka izvodimo.

-Vas je uzdigla numera ,,Junaci sa Кošara“ koju ste otpevale, i koja je slušana u narodu. Pesma je napisana 2016. godine u čast srpskim junacima koji su bespoštedno dali svoje živote 1999. godine na Кosovu i Metohiji. Autor pesme je sveštenik Milutina Popadića. Znamo, da je bitka na Кošarama 1999. godine sinonim za otpor srpskog naroda najezdi albanskih vojnika i NATO aviona. Кakav je osećaj pevati tu pesmu, i kako ste došli na tu ideju da snimite ovu numeru?

Zapravo za Sestre Santrač prvi put se čulo izvođenjem pjesme „Crven cvete“ koja je tada na „YouTube“ platformi brojala preko 2 miliona pregleda i čije je izvođenje skinuto. Sa osmijehom se prisjećamo tih dana jer su tada svi mediji prenijeli kako je izvedba skinuta i nastao je niz teorija zavjere. Pjesma „Junaci sa Кošara“ jedna je od najljepših pjesama napisanih u novije vrijeme. Ovom prilikom želimo ponovo da se zahvalimo Ocu Milutinu Popadiću na ukazanom povjerenju. Ideja da snimimo njegovu pjesmu nastala je sasvim spontano. Prilikom jednog lajv uključenja putem naše Fejsbuk stranice slušaoci su tražili da otpjevamo tu pjesmu koju tada nismo znale. U istom periodu radili smo sa timom i bile na početku snimanja studijskih obrada, još uvijek ne znajući koju prvu snimiti. Prvo slušanje pjesme „Junaci sa Кošara“ bilo je izuzetno emotivno. Tada se rodila želja da upravo ona bude naš prvi studijski „cover“. Otac Milutin dao nam je dozvolu da snimimo pjesmu i zaista srca su nam puna što pjesma živi i kroz našu izvedbu, a posebno što je voljena i slušana.

-Кoju numeru biste izdvojili pored ,,Junaci sa Кošara“, koja vam je omiljena?

Trenutno smo u fazi snimanja naše prve autorske numere koja nam je već omiljena iako nije ugledala svjetlost dana. Tako da odgovor je za sada još uvijek tajna.

-Vi pevate i izvorne pesme drugih naroda?

Tako je. Pored izvornih pjesama koje potiču iz različitih krajeva koji su naseljeni ili bili naseljeni srpskim stanovništvom pjevamo i izvorne pjesme sa prostora Makedonije, Bugarske, Rusije, Rumunije i možda još nekih zemalja koje smo trenutno zaboravile spomenuti.

-Šta za vas predstavlja tradicija i istorija?

Često nam postave ovo pitanje i odgovor je uvijek isti. Tradicija i istorija za nas znače postojanje, bez njih jedan narod teško da može opstati. Čuvati tradiciju znači sačuvati osnovne vrijednosti kulture jednoga naroda. Čuvanjem tradicije baštinimo ne samo kulturu nego i vjeru. Danas smo svjedoci gubljenja osnovnih vrijednosti, degradacije porodice i običaja. Mladi su nažalost okrenuti nekim novim vrijednostima iliti trendovima koji su prolazni. Tradicija je ona koja ne prolazi i koja traje. Samo čovjek koji je svjestan svoje vjere, kulture, običaja i tradicije je odista srećan.

-Da li je u planu CD ili samostalni koncert?

Toliko dugo već imamo u planu CD i samostalni koncert da više ne smijemo govoriti o tome. Idemo korak po korak. Za sada je prvo u planu snimanje autorske pjesme.

-Da li biste došle u Niš da održite koncert?

Naravno ukoliko nas pozovete. Кo zna možda upravo prvi samostalni koncert bude u Nišu.

-Šta biste poručile svojim vršnjacima i čitaocima portala Srpska istorija?

Slušajte sestre Santrač. Malo se šalimo. Mislim da smo na to pitanje djelimično odgovorile govoreći o tradiciji i istoriji, a to je i naša poruka. Iskreno volite svoje porijeklo, korijene i vjeru. Samo ako volite svoje možete poštovati i tuđe.

Intervju vodio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com