Društvo

Intervju sa predsednikom vojnog Sindikata “Gvozdeni puk” Ljubišom Miloševićem: Da li sindikat može poboljšati socijalno-ekonomski položaj vojnika?

Sindikalno udruživanje u Vojsci Srbije je moguće od 2011. godine. Šta vi kao vojni sindikat možete da učinite za svoje zaposlene?

Sindikat je veoma koristan vid udruživanja, naročito u jednoj zatvorernoj sredini kao što je Vojska u kojoj komandovanje i naređenje predstavljaju osnov funkcionisanja. Sindikat ima za ulogu, pre svega, kontrolu poslodavca u poštovanju zakonom zagarantovanih prava radnika tj. u ovom slučaju vojnika. Ipak postoje slučajevi gde komandiri ili komandanti nepriviknuti na sindikalno delovanje ne reaguju na ugrožavanje prava zaposlenog u Vojsci, u tom slučaju se ne moramo obraćati samo tom licu koje je na bilo koji način ugrozilo zaposlenog, već možemo problem odmah izneti Ministarstvu odbrane ili Generalštabu. Ovakve mogućnosti sindikata dodatno uozbiljuju odnose pretpostavljenih prema svojim potčinjenima u onim mestima gde deluje naš Sindikat. Sa druge strane, ako postoji zdrava komunikacija sa poslodavcem Sindikat može zaposlenima da reši probleme kroz zahteve, predloge, pregovore i učešćem u izradi važnih zakonskih regulativa itd.

Foto: Arhiva sindikata Gvozdeni puk

Mi smo sebi od samog starta zacrtali put bez uplitanja u politiku, prozivanja pojedinaca i stvaranja negativne atmosfere koja može samo da šteti članovima. Naša vizija je poštovanje tradicionalnih vrednosti i časti srpskog vojnika u skaldu sa našim imenom sindikata “Gvozdeni puk”. Napravili smo Sindikat koji će poštovati želje i potrebe svojih članova i u svakom trenutku ih činiti ponosnima što su deo ove zajednice.

Koji su to problemi koji teraju pripadnike oružanih snaga da se obrate sindikatu?

Najčešće su to zahtevi za povećanje plata i drugih finansijskih prinadležnosti jer, pored patriotizma, uvek je bitno koliku platu primimo na kraju meseca i da li možemo sa tim iznosom izdržavati sebe i porodicu. Takođe postoje žalbe na odnos pretpostavljenih prema potčinjenima jer se često događa da funkcija povuče ljude da se prema nižim činovima ponesu protivno pravilima i zakonima. Možda će zvučati paradoksalno ali i u instituciji koja po svim istraživanjima ima najveće poverenje građana postoje problemi. Oni su skoro uvek proizašli iz lošeg tumačenja zakona, drugim rečima, ako nešto sleduje pripadnika ali on to zakonom zagarantovano pravo ne ostvaruje. U ovakvim slučajevima Sindikat najpre pokušava da reši problem obraćajući se licima koja su direktno odgovorna, ako problem i pored toga ne bude rešen Sindikat se dalje obraća višim instancama. Na samom kraju angažujemo tim advokata kako bi se problem rešio van Vojske – sudskim putem. Sindikat uvek poslednji odustaje!

Vi ste jedan veoma mlad sindikat ali vas to nije sprečilo da ubrzano razvijate. U kojim gradovima deluje Sindikat “Gvozdeni puk”?

Naš Sindikat jeste mlad, postoji tek oko godinu dana ali već ima nekoliko stotina članova. Sindikat smo osnovali upravo iz razloga što se nismo u potpunosti slagali sa delovanjem ostalih sindikata u proteklih sedam godina. Osnivanjem Sindikata smo odbacili sve negativne strane sindikalizma koje smo uočili u njihovom radu. Dokazali smo zaposlenima u Ministarstvu Odbrane i Vojsci Srbije, i pored velike negativne kampanje i dezinformacija od strane raznih pojedinaca i organizacija koji smatraju po sebe štetnim naše osnivanje, da smo ozbiljan saradnik koji stoji iza svoje reči, da umemo da iznesemo probleme svojih članova i adekvatno ih rešavamo, da ne dozvoljavamo da nam bilo ko vodi Sindikat sem nas samih i naših članova, da ćemo sve uraditi što je u skladu sa zakonom da poboljšamo radni, materijalni i životni položaj zaposlenih. Naše članove možete pronaći u Prokuplju, Nišu, Kuršumliji, Kruševcu, Kraljevu, Pančevu, Beogradu i Raškoj, a u toku je i pokretanje grupa u Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Požarevcu, Leskovcu, Vranju i Zaječaru.

U čemu se razlikujete od ostalih vojnih sindikata?

Pre svega, mi na osnivanje još jednog sindikata vidimo kao zdravu konkurenciju i šansu da se još više poboljša poštovanje zakona i socio-ekonomski status zaposlenih. Razlikujemo se i u tome što su ovaj Sindikat osnovali zaposleni u MO i VS bez ičije pomoći unutar ili van sistema odbrane, što smo jedini sindikat koji ume da održi balansiranu komunikaciju sa komandnim strukturama i Ministarstvom odbrane, a da pri tom očuva kredibilitet u pregovorima o problemima zaposlenih i bori se u njihovo ime. Ovo je Sindikat koji će vremenom povezati zaposlene sa svim ostalim bezbednosnim strukturama u zemlji, kao i sa svim časnim i patriotskim organizacijama koje će nam pomoći u promociji i očuvanju časnog poziva srpskog vojnika.

Upravo tako. Vojnički poziv je od vajkada predstavljao oličenje časti i poštenja. Kakav je srpski vojnik danas?

Srpski vojnik je uvek časno služio svom narodu zato je i danas veoma cenjen. Danas vojnička reč ima poseban značaj i poštovanje, i upravo zbog toga, i danas bi mladi rado radili u vojsci ali je problem loš materijalni položaj koji nije već decenijama na zavidnom nivou. Zahtevi koje vojnički poziv postavlja pred pojedinaca su teški, a plata je i dalje nedovoljna da pokrije sva odricanja sa kojima se susrećemo tokom službe. Nadamo se da će se taj segment popraviti uskoro i da će sve više mladih želeti da karijeru započnu u Vojsci Srbije.

“Gvozdeni puk” je najodlikovanija jedinica koju smo ikada imali, Prokuplje je grad u kome je sedište Sindikata. Da li mislite da ste dorasli “Gvozdenom puku”?

“Gvozdeni puk” je svoju slavu stekao u ratovima. Mi smo sindikat osnovali i nazvali u njihovu čast da bi se što češće pominjalo njihovo ime i  sačuvalo za generacije. Mi smo vojnici, zakleli smo se životom da ćemo braniti svoj narod i otadžbinu, ukoliko dođe do toga videće se ko je čemu dorastao.

Foto: Arhiva sindikata Gvozdeni puk

 Mi se ne poistovećujemo sa hrabrim junacima “Gvozdenog puka”, mi se ponosimo njima i osnivanjem sindikata u Prokuplju u godini “Gvozdenog puka” pokrenuli smo jednu lepu priču koja nikada neće otići u zaborav. Dali smo častan naziv Sindikatu što nam daje dodatnu obavezu da se časti i držimo i da ne obrukamo svoje pretke koje promovišemo kroz našu organizaciju.

Kako mislite da ostvarite zacrtane ciljeve?

Konstantnim uvećanjem članstva i dokazivanjem svim relevantnim strukturama i pojedincima da smo organizacija vredna poštovanja sa kojom vredi sarađivati. Želimo da argumentovano predstavimo poslodavcu svaki problem uz obrazloženje zašto je to korisno i za zaposlene i za poslodavca. Verujemo da ćemo tako uspeti mnoge probleme da rešimo. Ne interesuje nas ko je na vlasti, a ko u opoziciji. Interesuju nas jedino problemi zaposlenih i samo na njih ćemo se i usmeravati.

Koliko razumevanja imate od strane Ministarstva odbrane i Generalštaba za probleme koje muče današnju Vojsku?

Nastupanjem jednog ovakvog Sindikata, koji zna da pregovara sa svima na razuman način i uz obostrano poštovanje, nailazimo na sve veće razumevanje od strane Vojske. Sa druge strane sve je veća volja da se izađe u susret zahtevima Sindikata. Trudimo se da otvorimo jednu novu epohu sindikalizma u kojoj će Sindikat Gvozdeni puk biti prihvaćen za ravnopravnog partnera od strane poslodavca u poboljšanju radnog i materijalnog položaja zaposlenih, kao i u donošenju zakona i odluka koje se tiču naših članova.

U javnom mnjenju je ukorenjeno mišljenje da vojnici nemaju rezervni koplet uniformi. Kako vi ocenjujete stanje u vojsci danas?

Tačno. U mnogim jedinicama i dalje nemaju rezervne komplete, uniforme i čizme, a u mnogim jedinicama se uz novu uniformu nosi oprema stara više desetina godina što ne izgleda reprezentativno. Zadnjih godina je dosta uloženo u opremanje Vojske, nadamo se da će se u narednom periodu posvetiti pažnja više i na osnovne potrebe pripadnika kao što su dnevnice, antifoni, cipele, čizme, dani za oporavak i rekreaciju itd. Naš sindikat je prethodnih dana zatražio od Ministra odbrane i načelnika Generalštaba da vrate plitke cipele u redovno odevanje vojnika kada nisu u terenskim uslovima, za period od proleća do jeseni jer bi to dodatno rasteretilo zaposlene, a i ne bi se toliko  habale čizme. Nekada problemi nisu veliki ali je potrebno izneti ih pred poslodavca na pravi način kako bi se pokrenulo njihovo rešavanje. Uvek prvo treba poslušati šta muči vojnika pa onda izdati naređenje.

Na samom kraju, otac ste dvoje dece, imate uspešnu sedamnaestogodišnju karijeru i uspešno vodite jedan perspektivan sindikat u Vojsci. Kako postižete sve to?

Dobro planiranje. Mislim da je to osnovna vojnička i životna filozofija. Sve se može sprovesti bez problema. Sa šesnaest godina sam započeo vojnički život i iskustvo koje sam stekao kao vojnik za sve ove godine me je naučilo da je dobro planiranje ključ svakog uspeha.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com