Društvo

“Inteligencija biljaka” u Naučnom klubu Regionalnog centra

U zajedničkoj organizaciji Centra za promociju nauke Beograd i Regionalnog centra Niš, u Naučnom  klubu Regionalnog centra , otvorena je manifestacija Inteligencija biljaka, koja obuhvata izložbu, predavanja za nastavnike i radionice za učenike. Sama izložba  obuhvata pet eksponata iz kojih svi posetioci iz prve ruke mogu saznati kako biljka vidi, čuje, oseća dodir i miris i orijentiše se u prostoru. Izložba će biti dostupna svakog dana u periodu 25.3 do 3.04. sa ciljem da se pokaže da nauka nije bauk.

Biljke čine 99 odstvo biomase naše planete, a bez njih život na kopnu, barem u sadašnjem obliku, ne bi bio moguć. Anatomski se veoma razlikuju od čoveka, nemaju mišiće, ali imaju iste filamente kao naši bicepsi, nemaju kosti, ali tu je drvo, nemaju nerve, ali električni signali prenose informacije kroz drugačije sudove. Biljke komuniciraju međusobno i kao i mi imaju čula.

Manifestaciju je otvorila Danijela Marković, direktor Regionalnog centra i Tanja Adnađević, rukovodilac sektora za programske aktivnosti CPN -a. Nakon otvaranja , predavanja su održali profesori sa Departmana za biologiju i ekologiju niškog Prirodno – matematičkog fakulteta: dr Tatjana Mihajilov Krstev -” Tajna udruženja biljaka” i dr Bojan Zlatković- ” Stara planina- biljke između zemlje i oblaka. Predavanajima je prisustvovalo 30 nastavnika niških škola.

U periodu 26.03-2.04. planirane su radionice za učenike: Fotosinteza i transpiracija, Biljke i boje, Biljke pod mikroskopima. Radionice će za organizovane grupe učenika niških osnovnih škola realizuje nastavnik -pripravnik Jovana Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com