Društvo

Instruktori vožnje stupili u štrajk zbog malih plata i neplaćenih bolovanja

Instruktori vožnje iz niških auto-škola stupili su danas u štrajk zbog malih plata i neplaćenog godišnjeg odmora i bolovanja. Oni su se okupili na poligonu za obuku vozača i kazali da će protestne skupove imati i narednih dana, a konsultovaće i advokata kako bi se izborili za bolje uslove rada. Instruktori traže plaćene godišnje odmore, bolovanja, plaćene državne praznike i plaćen slobodni dan zbog slave, kao i prijavljivanje na peti stpen stručne spreme.

Njihovi zahtevi su i isplata minimalne zarade, bez obzira na broj održanih časova i uplata celog iznosa plate na račun. Zahtevaju da im jedan čas za obuku za “A” kategoriju bude 600 dinara, za obuku “B” kategorije 500 dinara, a za obuku vozača “C” i “D” kategorije 1.000 dinara. Instruktor Bojan Kostadinović istakao je da su im poslednji put plate povećane pre 11 godina i da je minimalac sustigao njihove zarade.

„Pojedine auto-škole plaćaju instruktore dok su na godišnjem odmoru i bolovanja, ali ima dosta kolega koji idu na godišnji odmor i vade pare iz džepa. Treba da skupe pare da bi otišli na odmor, a onda sakupljaju pare da plate to što su išli na odmor“, istakao je Kostadinović.

On je kazao da su početkom maja od poslodavaca zatražili obezbeđivanje najosnovnijih uslova za rad i dali im rok do 20. maja da ih ispune, ali da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

„Čak i ono što smo tada tražili i to je devalvirano, toliko brzo ide inflacija i skok cena. Nemamo od vlasnika auto-škola informaciju da žele razgovor i dogovor, zato nastavljamo i dalje sa okupljanjima do ispunjenja zahteva“, rekao je Kostadinović.

Instruktor Miloš Lekić kazao je da su se okupili jer ih je muka naterala i jer im je „dogorelo do nokata“.

“Van pameti je da taj posao radimo za ovaj nov. Plaćen sam po jednom času 380 dinara. Ukoliko nemam ostvareni broj časova za minimalac onda vratim novac nazad. Ako sam na odmoru ili bolovanju nemam šta da primim“, istakao je Lekić.

Prema njegovim rečima, mnogo instruktora je nezadovoljno, ali nisu se svi pojavili na današnjem protestu jer su zaplašeni.

„Ljudi trpe mobing. Poslodavci su ih pozivali telefonima i pretili im da ne dođu. Rečeno im je da ne mogu da nastave da rade ukoliko dođu na protest“, istakao je Lekić.

Instruktor i vlasnik auto-škole Nebojša Spasić rekao je da se već 29 godina bavi tim poslom i da im je uvek bilo teško, pa su trepeli, ali više ne mogu.

Problem bi rešila jedinstvena cena obuke u svim auto-školama. Sada to nije slučaj. Da bi privukli kandidate pojedinci spuštaju cenu i tako primoravaju i nas ostale. Cena obuke za „B“ kategoriju morala bi da bude sada najmanje 120.000 ili 130.000 dinara, a sada radimo za 76.000 dinara“, izjavio je Spasić.

Prema njegovim rečima, u postojeću cenu obuke uračunata je tek minimalna cena rada i gorivo, a nisu uračunati troškovi amortizacije vozila i objekata auto-škola. Prema rečima okupljenih, protestnom skupu prisustvalo je 75 odsto svih instruktora u Nišu.

Auto-škole u kojima je danas obustavljena obuka, obezbedile su redovno polaganje vozačkog ispita svojim kandidatima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

8 Komentara

  1. Svaka cast izuzecima ali pojedini nisu zasluzili ni minimalac. Mom instruktoru ne bih dala ni polovinu minimalca, kad god smo imali cas decko je kuckao poruke i gledao vise u telefon nego da mi objasni pojedine situacije. Jos mi je upisao i 8 casa koja uopste nisam vozila.

  2. Živim u Češkoj već 3,5 godina, cena za obuku vozača “B” kategorije je 12400kč, što mu dođe oko 520€< jeftinije nego u Srbiji, i zašto gospodin, vlasnik škole ser izlupava sa cenama od 1000€ kao realne ?!? Neka navede šta ulazi u strukturu cene, neka opravda tu cenu….

      1. To se i ja pitam, sta se uračunava u te cene generalno kod svih privatnika. Letovanje, zimovanje, novi stanovi, ženini i cerkini hirovi, amg ili neki M za sina, jbt dete voli itd… To se rode moj uračunava

    1. Овде је у питању класични криминал. Власници школа краду доприносе за 3000 радник, који имају фалш уговоре, тако украду од државе месечно 60 милиона динара. И све то гледају ови који их контролишу. Зашто?

  3. Da je samo “vozačka” u pitanju ni po jada. Gde god se okreneš egzistencijalni problem. A svima, kao kakav zajednički imenitelj je NEPOSTOJANJE SINDIKATA. Do kada tako, Bog će ga znati. Ako imate snage, radikalizujte protest /I sa drugim gradovima/, u protivnom čekajte milostinju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com