Zdravlje

Institut “Niška Banja” obeležava Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan borbe protiv osteoporoze se obeležava 20. oktobra svake godine. Кampanja je posvećena podizanju svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze. Moto kampanje je „КORAК DO ZDRAVLJA КOSTIJU“ („STEP UP FOR BONE HEALTH”). I ove godine će Svetki dan borbe protiv osteoporoze obeležiti Institut „Niška Banja”. Na terasi IV sprata stacionara “Radon”, u četvrtak 20. oktobra u terminu od 10 do 11 časova fizioterapeuti Instituta će savetima i praktičnim prikazom vežbi pomoći građanima u borbi protiv ove bolesti..

Tom prilikom biće podeljen i propagandni materijal i korisni saveti o ishrani, a lekari Instituta će razgovarati sa zainteresovanim građanima.

“U Srbiji je nedovoljno poznata činjenica šta je to osteoporoza i šta do nje dovodi. Cilj manifestacije je da se ukaže na problem ove bolesti, kao i na posledice ako do nje ipak dođe.”, saopštio je Institut “Niška Banja”.

Prelomi usled osteoporoze imaju nepovoljan uticaj na milione ljudi širom sveta i rezultiraju ogromnim društveno-ekonomskim troškovima za društvo i zdravstvene sisteme. Ipak, uprkos efikasnom medicinskom napretku u smanjenju preloma, manji broj muškaraca i žena se leči. Samo 20% pacijenata sa osteoporotičnim prelomima je dijagnostikovano i lečeno od osteoporoze.

Širom sveta, svaka treća žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina će imati osteoporotični prelom. Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke, pa se lako lome – čak i kao rezultat manjeg pada, udara ili naglog pokreta. Prelomi koji su izazavani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajne invalidnosti.

Danas u vreme pandemije virusa Covid 19, zbog komplikacija koje ovaj virus nosi, još je značajnije da obratimo pažnju na prevenciju zdravstvenih problema koje imaju pacijenti oboleli od osteoporoze.

“U Institutu „Niška Banja“ pacijenti sa uputom izabranog lekara mogu uraditi merenje mineralne koštane gustine (osteodenzitometrija) radi praćenja gubitka koštane mase. Takođe na našem sajtu www.radonnb.co.rs nalaze se vežbe za prevenciju osteoporoze, koje mogu pomoći pacijentima koji boluju od osteoporoze da lakše savladaju prepreke u svakodnevnom životu.”, ističu u ovom Institutu.

5 КORAКA DO ZDRAVIH КOSTIJU

1.VEŽBA

Redovno vežbajte – držite kosti i mišiće u pokretu. Najbolje su vežbe za jačanje mišića, vežbe ravnoteže i balansa.

2.ISHRANA

Uverite se da je vaša ishrana bogata hranljivim materijama zdravim za kosti. Кalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.

3.ŽIVOTNI STIL

Izbegavajte negativne životne navike. Održavajte optimalnu telesnu težinu, izbegavajte pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

4.FAКTORI RIZIКA

Saznajte da li imate faktore rizika. Obratite se svom lekaru, posebno ako ste ranije imali prelom, ako ste imali porodičnu istoriju osteoporoze ili uzimate posebne lekove koji utiču na zdravlje kostiju.

5.TESTIRANJE I TRETMAN

Testirajte se i po potrebi lečite. Ako ste u visokom riziku, verovatno će vam biti potrebni lekovi i promena života kako biste se zaštitili od preloma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com