Ekonomija

Inspekcija rada u više od 2.300 kontrola zatekla 364 neprijavljena radnika

U prvoj polovini ove godine inspektori Odeljenja inspekcije rada Niš obavili su 2.353 nadzora i zatekli su 364 lica u radu “na crno”. Odmah nakon izvršenih nadzora, sa 325 lica zaključili ugovore o radu na neodredjeno vreme i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje.

“Najviše lica u radu ‘na crno’, njih 96, zatečeno je u delatnosti smeštaja i ishrane, od kojih je odmah nakon nadzora 81 lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. U delatnosti gradjevinarstva zatečena su 72 lica od kojih je odmah nakon nadzora 68 lica prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje”, pokazuju podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema podacima Ministarstva za rad, inspektori su radnike bez ugovora o radu zaticali i u firmama koje se bave prevozom, proizvodnjom prehrambenih proizvoda i proizvodnjom tekstila, kože i obuće.

Inspektori za rad u Nišu su u prvih šest meseci ove godine u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu podneli 206 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a sudije za prekršaje su na osnovu tih zahteva izrekli poslodavcima novčane kazne u iznosu od 4.507.000 dinara.

Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Niš, su zajedno sa Policijskom upravom Niš u junu i julu 2019.godine, izvršili 9 nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da je od 35 zatečenih lica, 20 lica ili 57 odsto radilo “na crno”.

Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Niš su zajedno sa Кomunalnom policijom Niš izvršili 32 nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da je od 32 zatečena lica, 21 lice (66 odsto) radilo “na crno”.

Inspektori rada su zbog utvrđenih nezakonitosti protiv poslodavca podneli zahteve za pokretanje prekršaja i naložili su im otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com