Društvo

Inspekcija bi da ruši zimske bašte. Ugostitelji traže manje cene zakupa i dogovor sa Gradom

Uvođenje reda u poslovanje ugostitelja prioritet je GO Medijane i Grada Niša, saopšteno je posle sastanka predstavnika ugostitelja iz Parka Svetog Save sa predsednikom opštine Medijana, Milanom Krstićem i sa resornim većnikom Milošem Miloševićem.

Ugostitelji zahtevaju da propisi budu isti za sve vlasnike kafića u Nišu i da se stane na put onima koji nelegalno postovaljaju montažne objekte u Parku Sveti Sava i ne plaćaju dažbine, a da pri tom ne snose nikakve posledice. Ujedno, od gradskih struktura zahtevaju da se smanji cena zakupa zimskih bašti koja je mnogo veća nego u Beogradu i Novom Sadu. Pregovori su u toku.

DOZVOLE I PLAĆANJA ZA ZIMSKE BAŠTE NA PROVERI

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji su bez dozvola postavili zimske bašte na površinima javne namene u Parku Sveti Sava, biće u najskorijem roku uklonjeni, rekao je načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, Ljubiša Janić.

Prema njegovim rečima, posle vanredne kontrole nadležne inspekcije, a po prijavi samih ugostitelja na prostoru parka na Bulevaru Nemanjića utvrđeno je da je bilo nelegalnih postavljanja ili gradnje zimskih bašti, kao i da većina ugostitelja redovno ne plaća dažbine zakupa letnjih i zimskih bašti.

„Letnje i zimske bašte su montažni objekti namenjeni ugostiteljskoj delatnosti koji se postavljaju u skladu sa zakonom, gradskim odlukama i urbanističkim planovima i ne smeju ugroziti površine javne namene. Svaki objekat koji nema građevinsku dozvolu i postavljen mimo plana, projekta i procedure što je propisano zakonom biće uklonjeni. Ujedno se utvrđivao i broj ugostiteljskih objekata koji nisu platili dažbine zakupa Gradskoj opštini Medijana i svi vlasnici kafića u Parku Svetog Save su posle inspkecijske kontrole dobili rešenja po kojima moraju da postupaju. To ne znači sada da ćemo ići i odjednom rušiti ceo park. Videćemo o čemu se radi i na koji način možemo da „ubedimo“ ugostitelje da sami uklone bašte, a ako do dogovora ne dođe moramo da rušimo“, dodaje Janić.

Park Sveti Sava, Niš
Park Sveti Sava, Niš

POŠTENI  VLASNICI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U LOŠEM POLOŽAJU

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Parku Sveti Sava se slažu da oni koji ne poštuju zakon treba da se sankcionišu, ali dodaju da se godinama bore sa nelojalnom konkurencijom i zahtevaju od nadležnih da se konačno uvede red u njihovo poslovanje.

Pred zakonom i propisima bi trebalo da budemo svi jednaki. Postoje vlasnici kafića u Parku Sveti Sava koji godinama ne plaćaju dažbine i mimo propisa postavljaju veće zimske bašte nego što im je dozvoljeno, a da pri tom ne snose nikakve posledice. Zauzeće površine ne plaćaju ni pojedini vlasnici u Obrenovićevoj ulici, a uz to nemaju namete za zimske bašte kao mi, jer ih jednostavno nemaju. I sami građani mogu da se uvere da pojedini ugostiteljski objekti u Parku Sveti Sava blokiraju prolaze na javnim površinama što može da nam se obije o glavu ako ne daj Bože dođe do nekog požara, jer vatrogasne službe i Hitna pomoć ne bi imale gde da prođu. Mi koji plaćamo smo u lošem položaju u odnosu na one koji godinama ne poštuju zakone, pa zašto bi se onda mi ponašali po pravilima i plaćali, ionako nerealne cene zauzeće površine“, kaže jedan od ugostitelja.

Park Sveti Sava, Niš
Park Sveti Sava, Niš
CENE ZAKUPA ĆE BITI SMANJENE?

Vlasnici kafića dodaju i da je sada cena zakupa zimskih bašti 104 dinara po metru kvadratnom što se računa na dnevnom novu. Primera radi, lokal koji plaća zauzeće površine od 20m2 na mesečnom nivou treba da plati 62.400 dinara.

U Gradskoj opštini Medijana su Niškim Vestima potvrdili da su imali sastanak sa predstavnicima ugostitelja koji imaju lokale na Bulevaru Nemanjića i da žele da pronađu rešenje za njihove probleme zbog nelojalne konkurencije.

I mi kao i sami ugostitelji u Parku Sveti Sava želimo da uvedemo red. Uveren sam da više neće biti privilegovanih. Jedan od naših predloga je da cena zakupa zimskih bašti više ne bude 104 dinara po metru kvadratnom, već da bude na nivou letnjih koja sada iznosi 52 dinara, stim da planiramo blago povećanje cena letnjih bašti “, kaže predsednik GO Medijana, Milan Krstić.

Gradska opština Medijana u svom budžetu od vlasnika ugostiljeskih objekata u Parku Sveti Sava može da ima priliv od osam miliona dinara godišnje, odnosno četiri jer svi koji imaju pet prijavljenih radnika imaju popust od 50 odsto. Taj novac bi mogao da se iskoristi za razvoj opštine, dodaje Krstić.

UGOSTITELJI TRAŽE PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA

U Udruženju ugostitelja ESNAF Niš ističu da su tražili prijem kod gradonačelnika Niša, kako bi se dogovorili o budućem poslovanju ugostiteljskih objekata u Parku Sveti Sava, jer je cena zakupa i dalje visoka.

Samo tražimo da nas neko sasluša i da se konsultuju sa nama, pre nego donesu odluke o ceni zakupa, a koje će, prema još nepotvrđenim najavama, biti povećane za 25%, odnosno 65 dinara po metru kvadratnom za zauzeće površine tokom letnje i zimske sezone. Želimo da delujemo kao partneri Grada Niša i da nas ne doživljavaju kao neke gazde. Nadam se da će gradska vlast imati razumevanje za nas. U suporotnom, organizovaćemo protest, a to nikome ne ide u prilog. I mi želimo da radimo i da doprinosemo gradu“, kaže Predrag Veljković iz Udruženja ugostitejla ESNAF, Niš.

Resorni većnik zadužen za izgradnju i planiranje, Miloš Milošević kaže da će gradonačelnik Niša, Darko Bulatović organizovati prijem za vlasnike ugostiteljskih objekata u Nišu, čim zvanično bude dostavljen njihov predlog o cenama zakupa.

„Priilikom donošenja budžeta usklađujemo cene komunlanih taksi. Čim stigne zvaničan predlog sa novim cenama zakupa do nas, razmotrićemo ga i tada će gradonačelnik primiti vlasnike ugostiteljskih objekata na razgovor“, rekao je za Niške Vesti, većnik Miloš Milošević.

Podsetimo, do kraja godine planirane su još dve sednice Skupšine grada Niša, a prva sledeća je zakazana za 12. decembar. Budžet grada Niša za sledeću godinu bi po zakonu trebalo da bude usvojen najkasnije do 20. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com