Zdravlje

Inicijativa da se donese zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš uputio je inicijativu svim nadležnim državnim institucijama u Republici Srbiji da se donese zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika.

 

Foto: FB nalog dr Dragan Milić

 

„U cilju rešavanja brojnih i nagomilanih problema u zdravstvenom sistemu Republke Srbije, ceneći potrebu da se pacijent i njegove potrebe vrate u centar pažnje, u želji da se spreči odliv zdravstvenog osoblja iz Srbije u inostranstvo i time dugoročno obezbedi budućnost, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sistema naše Otadžbine, u cilju što bržeg eliminisanja svih listi čekanja, Kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš uputilo je inicijativu svim nadležnim državnim institucijama u Republici Srbiji da se donese ZAKON O NACIONALNOM ZNAČAJU ZDRAVSTVENIH RADNIKA“, navodi se u saopštenju.

_________________________________________________________________________________________________
ZAKON O NACIONALNOM ZNAČAJU ZDRAVSTVENIH RADNIKA
ČLAN 1.
Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji nakon položenog državnog ispita obezbedjuje se radni odnos u periodu ne dužem od 3 meseca od položenog ispita.
Svim zdravstvenim radnicima obezbediće se radni odnos na neodređeno vreme u periodu ne dužem od godinu dana od položenog državnog ispita.
Kriterijume za prijem u pojedine zdravstvene ustanove definisaće se posebnim Pravilnikom koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji.
ČLAN 2.
Uvodi se moratorijum na mogućnost dvojnog radnog odnosa za sve zdravstvene radnike (u državnoj ustanovi i privatnoj praksi) u trajanju od 5 godina. U tom periodu doneti zakonske odredbe kojim će se obezbediti isti uslovi za rad državnog i privatnog zdravstva. U ovom periodu eliminisati sve liste čekanja i obezbediti pacijentu pravo na izbor gde će se lečiti.
ČLAN 3.
Uvode se platni razredi koji će definisati težinu i odgovornost za svako radno mesto u državnom zdravstvenom sistemu. Osnovni koeficijent (bazični) definisaće osnovnu platu. Pored osnovnog platnog razreda uvode se još 3 platna razreda koji će se razlikovati za 20%, 40% i 60% u odnosu na bazični. Kriterijumi za određivanje platnih razreda definisaće se posebnim Pravilnikom koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Ova inicijativa bih zaista unapredila i uzdigla zdravstveni sistem Srbije. Ali nažalost biće opstrukcije od strane lekara koji rade u drzavnom i privatnom sektoru, t.z.v. „megalomani“.

  2. a jel moze i drugim strukama nakon studija da se obezbedi i garantuje posao? mislim sve je to lepo, alo zasto se samo ovoj struci garantuje posao nakon studija???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com