Društvo

Informatika, preduzetništvo i sportske vežbe od sledeće školske godine

Informatika i preduzetništvo postaju obavezni predmeti u školama, a čas izabranog sporta zameniće svakodnevne vežbe u trajanju od pola sata, navodi se u poslednjem Izveštaju rada Ministarstva prosvete.

INFORMATIKA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

„Sprovedene su neophodne pripreme za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovnim školama, a u toku je proces detaljnog snimanja i analize stanja opremljenosti škola što će biti osnova za predstojeće nabavke radi kompletiranja tehničkih uslova za uvođenje ovog predmeta“, piše u Izveštaju o radu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Praktično, to znači da bi od sledeće školske godine informatika trebalo da postane obavezan predmet od petog do osmog razreda.

Doneti su pravilnici kojima su izmenjeni nastavni programi izbornih predmeta „Od igračke do računara“ u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i „Informatika i računarstvo“ u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja, kao i obaveznog predmeta „Računarstvo i informatika“ u srednjim školama.

„Uspostavljena je mreža podrške nastavnicima informatike u osnovnim i srednjim školama u primeni novih nastavnih programa putem platforme za elektronsko učenje Ministarstva na kojoj trenutno oko 2000 nastavnika razmenjuje iskustva, planove i materijale“, kažu u resornom ministarstvu.

PREDUZETNIŠTVO U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Zbog uvođenja „Informatike i računarstva“ kao obaveznog, postojeći izborni predmet istog naziva bi se ukinuo, dok bi Tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) postalo Tehničko obrazovanje.

Iz ovog predmeta bi bili izvučeni informatički sadržaji koji se tiču digitalnih kompetencija i programiranja, ali bi ostala primena informatike u tehnici. Na taj način bi se povećao broj praktične nastave, a dodala bi se robotika i preduzetništvo.

U cilju osavremenjavanja nastave Tehničkog obrazovanja pokrenut je proces izmene programa ovog predmeta u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i sa predstavnicima strukovnog udruženja nastavnika Tehničkog obrazovanja.

„U okviru ovog predmeta, za učenike od petog do osmog razreda, biće obrađene teme iz preduzetništva i bezbednosti u saobraćaju, koje do sada nisu bile predviđene obrazovnim sadržajima. Takođe, pojačaće se profesionalno savetovanje i usmeravanje učenika osmog razreda. Poseban akcenat će biti na razvoju radne etike i preduzimljivosti, kreativnog i projektnog mišljenja za koje se pretpostavlja da podstiču zrelost u izboru budućeg zanimanja i utiču na samozapošljivost mladih i njihovo osamostaljivanje i obezbeđivanje ekonomske sigurnosti“, ističe se u Izveštaju o radu Ministarstva prosvete.

sport-deca

SVAKODNEVNI SPORT U ŠKOLI

Intenziviran je rad na uvođenju svakodnevnog sporta u škole umesto izbornog sporta, saopštava resorno ministarstvo.

„Dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog, biće transformisan. Umesto njega, uvode se sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje. Na taj način bi se, uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti, uz već postojeće resurse, podigao zdravstveno-fizički nivo kod učenika“, navodi se u Izveštaju o radu Ministarstva prosvete.

U realizaciji ovog cilja, planirana je saradnja sa sportskim savezima, Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom zdravlja.

Do sada je održan veći broj sastanaka sa predstavnicima strukovnih udruženja profesora fizičkog vaspitanja i sa predstavnicima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kojem je i prosleđen zahtev za izmene nastavnih programa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com