Ekonomija

Industrijska proizvodnja u Nišu u 2017. godini porasla za 3,1 odsto

Industrijska proizvodnja u Nišu u 2017. porasla je za 3,1 odsto u odnosu na 2016, pokazuju statistički podaci gradskog Sekretarijata za privredu.

Prema podacima tog sekretarijata, proizvodnja poluproizvoda u Nišu porasla je za 24,9 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,2 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 odsto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda opala je za 7,7 odsto, a proizvodnja energije za 3,4 odsto.

Zvanična statistika takodje pokazuje da je preradjivačka industrija, kao najznačajnija privredna grana u Nišu, u 2017. porasla za 3,6 odsto.

Najznačajniji rast, od 101,4 odsto zabeležen je u proizvodnji metalnih proizvoda (osim mašina). Proizvodnja električne opreme veća je za 42,2 odsto nego u 2016, proizvodnja pića za 21,1 odsto, dok je rast proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda 8,7 odsto.

Proizvodnja mašina i opreme opala je za 60,2 odsto, a prehrambenih proizvoda za 36,7 odsto. Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda manja je za 0,3 odsto, a proizvodnja proizvoda od gume i plastike 8,6 odsto.

U industrijskoj proizvodnji grada Niša, od 2010. pa do sada najznačajniji udeo ima proizvodnja proizvoda za široku potrošnju i njeno učešće uglavnom premašuje polovinu ukupne proizvodnje. Na drugom mestu po značaju je proizvodnja kapitalnih proizvoda, potom sledi proizvodnja poluproizvoda (osim energije) i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je učešće proizvodnje energije skoro zanemarljivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com