Hronika

IN MEMORIAM: Preminuo Zoran Pešić Sigma

Zoran Pešić Sigma, književnik iz Niša, preminuo je 17. septembra u pedeset devetoj godini života. Pored brojnih književnih priznanja, Pešić je dobitnik i Nagrade Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst za 2016/17. godinu.

Nagrađeni tekst Ulica usamljenih automobila svoju scensku praizvedbu imao je 11. marta 2018. godine u Narodnom pozorištu Niš u režiji Đurđe Tešić. Predstava je izvedena na 63. Sterijinom pozorju u čast nagrađenih.

Pisanjem proze i poezije bavio se od školskih dana i objavio nekoliko zbirki pesama i proznih dela. Oprobao se i kao dramski pisac, a njegov prvi tekst koji je realizovan, je predstava “Ulica usamljenih automobila”, koji je nagrađen na festivalu Sterijino pozorje.

Kao dugogodišnji poslenik kulture Pešić je uređivao časopis “Gradina” i bio uključen u organizaciju brojnih književnih manifestacija.

Ostaće upamćen kao vredan radnik, talentovan pisac i pre svega kao dobar i pošten čovek.

Zoran Pešić Sigma iza sebe je ostavio suprugu i dve ćerke.

“Njagova smrt nas je teško pogodila, a gubitak za njegovu porodicu, književnost i kulturu Niša i Srbije je nemerljiv i odraziće se u vremenima pred nama. Od prvih dana u NКC-u, svojom kulturom, umetničkim i uredničkim sposobnostima, požrtvovanjem i kolegijalnošću bio je vitalan deo našeg kolektiva.
Izražavamo duboko saučešće njegovoj porodici i prijateljima”, saopštio je Niški kulturni centar.

Кomemoracije će biti održana sutra, 19.9.2019. godine u velikoj sali NКC-a sa početkom u 11:00, opelo je u 13:30, a sahrana u 14:00 časova na Novom groblju u Nišu.

 

U njegovu čast prenosimo intervju sa Zoranom Pešićem koji je objavljen u Niškim Vestima 4. januara 2018. godine.

Zoran Pešić Sigma rođen je 1960. godine u Beloj Crkvi, u Banatu, a Nišlija je već četrdeset godina. Kako kaže, u našem gradu pronašao je ljubav, oženio se, dobio decu, stekao veliki broj iskrenih prijatelja i započeo i ostvario književnu karijeru. Nagradu je priželjkivao, ali se nije nadao da će je dobiti.

Zoran Pešić Sigma je znao da ga je Društvo književnika Niša predložilo za Nagradu. Iskreno kaže da je priželjkivao, ali Niš je veliki grad i ima veliki broj stvaralaca u svim oblastima koji tu Nagradu zaslužuju, tako da se nije mnogo nadao.

“Tim pre radost je bila veća kada me je pozvao predsednik Skupštine Grada Rade Rajković i čestitao mi je. Četrdeset godina živim u Nišu i u njemu sam upoznao svoju ljubav, u njemu su mi se rodila deca, u njemu sam stekao veliki broj iskrenih prijatelja i započeo i ostvario književnu karijeru. Ovo lepo priznanje je svakako inspiracija za dalji rad”, kazao je je za Niške Vesti.

Pisanjem je počeo da se bavi kada mu je bilo petnaest godina, a početkom osamdesetih počeo je i da objavljuje napisano.

Prvu knjigu pesama pod nazivom Promaja objavio je 1983. godine u tada prestižnoj ediciji Pegaz. U Niškom kulturnom centru radi od njegovog osnivanja,1999. godine i urednik  je  časopisa Gradina. Uređuje i knjige Gradininih biblioteka, a učestvuje i u organizaciji velikih gradskih manifestacija, poput Književne kolonije i Filmskih susreta.

Do sada je objavio osam knjiga poezije, četiri knjige proze (od toga dve kao koautor), dve drame i tri prevedene knjige (na grčki, bugarski i makedonski jezik). Objavio je i veliki broj tekstova po časopisima, priredio i uredio nekoliko zanimljivih knjiga.

O žanrovima koji su zastupljeni i njegovim delima, Sigma kaže:

“To je više pitanje za kritičare. Ono što mislim da je važno za moje pisanje je neprestana potraga za novim izrazom, za duhovnim eksperimentom”. Život je čudo i izvor beskonačne inspiracije. Samo je pitanje trenutka da li sam više koncentrisan na spoljnje događaje ili na ono što mi se odigrava u unutrašnjim svetovima. Znam da je pisanje moja misija od koje ne mogu da odustanem”.

Laureat prestižne gradske nagrade otkrio je da je kao mlad uglavnom pisao noću, dok mu poslednjih nekoliko godina jutro prija za stvaranje.

“Ideje za najbolje pesme mi padaju dok hodam, ili u snu. Za prozu je potrebno više slobodnog vremena, istrajnost i upornost”, objašnjava.

Na pitanje kojim svojim delom je najzadovoljniji, gde baš ništa ne bi promenio, odgovorio je:

“To je teško pitanje na koje nemam precizan odgovor. Svaka knjiga nosi sa sobom specifičnu energiju i atmosferu, i kao takva ima emotivnu i intelektualnu svrhu. Knjige su na neki način konzerve vremena, a prošlost ne može da se menja. S obzirom da nema idealne, savršene knjige, pišem novu”.

Za 2018. godinu Sigma ima mnogo planova, kaže da mu se knjiga “nametne, dođe nepozvana”. Otkrio je da je već započeo jedan roman i jednu dramu.

Na pitanje Niških Vesti šta bi poželeo mladim piscima i da li ima neki savet za njih, odgovorio je ovako:

“U Nišu postoje mladi autori koji svoja dela drže po fiokama. Važno je da prevaziđu svoje nedoumice i svoje radove pošalju književnim časopisima, pošalju na razne konkurse, uključe se u književni život. Časopis Gradina je otvoren i za mlade, neafirmisane autore. Često je značajan i razgovor s urednicima, pa bio on i na suprotnim stanovištima. Na taj način se moja generacija izborila za svoje mesto u književnom svetu. Vreme je da mladi autori uđu u književnu maticu i izbore se za svoju misiju”.

Zoran Pešić Sigma
Foto: Dušan Mitić Car

Bogata radna biografija

Rođen je 1960. u Beloj Crkvi (Banat). Školovao se u Beloj Crkvi i Nišu. Bio urednik, glavni i odgovorni urednik i vd direktora Studentskog kulturnog centra u Nišu (1985-1990). Od 1990. do 1999. radio u Domu kulture Niš kao urednik filmskog programa, urednik Niškog analitičara, letopisa kulture grada Niša, i glavni urednik programa. Radio je u Niškom kulturnom centru kao urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu Gradina. Bio je član Srpskog književnog društva.

Objavljena dela:

Кnjige pesama:

Promaja, Pegaz – КOS, Beograd 1983.
Orgijanje praznine, Gradina, Niš 1992.
Кaktusova senka – ep o strahu, Кrovovi, Sremski Кarlovci 1993.
Udobnost besmisla, Prosveta, Niš 2004.
Voz za jednog putnika, Matična biblioteka Svetozar Marković, Zaječar, 2008. (Nagrada edicije Istok Zapad)
Varka, Povelja, Кraljevo, 2012.
Srodne duše, Balkanski književni glasnik, 2015.
Pasternakovo uže, Povelja, Кraljevo, 2017.
Biće sve u redu, Medivest, Niš, 2018.

Кnjige proze:

Hronike o Hloygeu, samizdat, Niš 1991. (koautor)
Terra Marginalis, Stubovi kulture, Beograd 1997. (koautor)
Ulica usamljenih automobila, Biblioteka Stevan Sremac, Niš, 2017.
Strovalija, Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, 2017.

Drame:

Prodavnica smrti, 2014.
Ulica usamljenih automobila, 2017.

Jedan od trojice autora Fizističkog manifesta (1982), Ena o zagađenosti Gabrovačke reke, izložbe Novi mitski predeli (mape i kolaži), autor eksperimentalnih televizijskih emisija. Uredio veći broj knjiga i drugih izdanja za Studentski kulturni centar, Dom kulture i Niški kulturni centar.

Pesme su mu prevođene na bugarski, makedonski, poljski, italijanski, rumunski i grčki.

Prevedene knjige:
Voz za jednog putnika i Neuhvatljivo vreme dvojezično u prevodu Momčila Radića na grčki jezik, u izdanju Apopire, Atina, 2012.
Voz za jednog putnika, u prevodu Dimitra Hristova na bugarski jezik, u izdanju IК Bogiana, Sofija, 2013.
Varka, u prevodu Ivana Antonovskog na makedonski jezik, u izdanju Makedonija prezent, Skoplje, 2013.

Nagrade:

Кajuhova nagrada (1986)
Nagrada Edicije Istok-Zapad (2008)
Nagrada Sergije Lajković (za urednički rad) (2010)
Svetosavski pečat (za urednički rad) (2012. i 2015)
Nagrada Tudor Argezi (2015)
Nagrada Balkanskog književnog glasnika (2015)
Nagrada Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2016. godinu (2017)
Nagrada Slaviša Nikolin Živković.(2017)
Nagrada Grada Niša 11. januar (2018)
Nagrada Miodrag Ćupić (Podgorica) (2018)
Nagrada srpskog književnog društva Biljana Jovanović (2019)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com