Hronika

In Memoriam: Preminuo Vojkan Mitić, univerzitetski profesor i bivši predsednik gradske vlade

Vojkan Mitić, univerzitetski profesor, nekadašnji predsednik gradske vlade u Niša, TK  „Radnički“ Niš, EI Holdinga, ali i guverner balkanskog rotari distrikta, preminuo je u Beogradu.

Osnovnu školu u Nišu završio je kao đak generacije, a gimnaziju kao vukovac. Elektronski fakultet u Nišu ga je kao odličnog studenta imenovao za demonstratora na predmetu Fizika I, a posle diplomiranje bio je asistent na predmetima Elektrotehnički materijali i Materijali u elektronici. Doktorirao je 1995. a 1996. godine postao docent na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Dr Mitić je bio naučni savetnik u Institutu tehničkih nauka SANU i član Američkog keramičkog naučnog društva, Australo-azijskog keramičkog društva, Internacionalnog udruženja za stereologiju, Kraljevskog društva za mikroskopiju Velike Britanije, Japanskog društva za materijale i Jugoslovenskog društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku. Juna meseca izabran za člana Svetske akademije keramike kao prvi iz Jugoistočne Evrope.

Početkom 90-tih bio je predsednik Izvršnog saveta u Nišu i predsednik Poslovodnog odbora EI – Korporacije od marta 1997. Suspendovan je 22.08.2000. ali je odlukom nove demokratske Vlade Srbije, na prvoj sedinici 31. januara 2001. vraćen na čelo EI. Bio je i član Američke privredne komore.

Mitić je i nekadašnji član IO Unije poslodavaca Srbije. Bio je član – osnivač Rotari kluba Beograd – Zemun i osnovao je prvi Rotari klub izvan Beograda, u Nišu i uticao na razvijanje rotari ideje na jugu Evrope. Nosilac je specijalnog priznanja `Paul Harris fellow`, tvorca rotarijanstva u Americi i svetu.

Bio je i predsednik teniskog kluba «Radnički» iz Niša i bio potpredsednik Teniskog saveza SRJ, i predsednik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

9 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button