Hronika

In Memoriam: Preminuo Vojkan Mitić, univerzitetski profesor i bivši predsednik gradske vlade

Vojkan Mitić, univerzitetski profesor, nekadašnji predsednik gradske vlade u Niša, TK  “Radnički” Niš, EI Holdinga, ali i guverner balkanskog rotari distrikta, preminuo je u Beogradu.

Osnovnu školu u Nišu završio je kao đak generacije, a gimnaziju kao vukovac. Elektronski fakultet u Nišu ga je kao odličnog studenta imenovao za demonstratora na predmetu Fizika I, a posle diplomiranje bio je asistent na predmetima Elektrotehnički materijali i Materijali u elektronici. Doktorirao je 1995. a 1996. godine postao docent na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Dr Mitić je bio naučni savetnik u Institutu tehničkih nauka SANU i član Američkog keramičkog naučnog društva, Australo-azijskog keramičkog društva, Internacionalnog udruženja za stereologiju, Kraljevskog društva za mikroskopiju Velike Britanije, Japanskog društva za materijale i Jugoslovenskog društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku. Juna meseca izabran za člana Svetske akademije keramike kao prvi iz Jugoistočne Evrope.

Početkom 90-tih bio je predsednik Izvršnog saveta u Nišu i predsednik Poslovodnog odbora EI – Korporacije od marta 1997. Suspendovan je 22.08.2000. ali je odlukom nove demokratske Vlade Srbije, na prvoj sedinici 31. januara 2001. vraćen na čelo EI. Bio je i član Američke privredne komore.

Mitić je i nekadašnji član IO Unije poslodavaca Srbije. Bio je član – osnivač Rotari kluba Beograd – Zemun i osnovao je prvi Rotari klub izvan Beograda, u Nišu i uticao na razvijanje rotari ideje na jugu Evrope. Nosilac je specijalnog priznanja `Paul Harris fellow`, tvorca rotarijanstva u Americi i svetu.

Bio je i predsednik teniskog kluba «Radnički» iz Niša i bio potpredsednik Teniskog saveza SRJ, i predsednik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

9 Komentara

  1. Ne razumem ovakve kapacitete, mogao je da da mnogo u onom u čemu se specijalizovao a svoje dragoceno vreme trošio na druge nevažne i nebitne stvari
    Neka mu je laka zemlja

  2. Poslednji pozdrav Druže. Neka ti Gospod podari večni mir i spokoj. Đokica

  3. Dragi druźe
    Zajedno smo proveli tri godine u Gimnaziji.
    Po tome ću te pamtiti onakbog kakav si tada bio, vredan, pametan i dobar.
    Neka ti je laka zemlja
    Tihomir

  4. Свако ко срамоти своје није частан. Шта му је требао Ротари, да окупира Србију будалама?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com