Kultura

IN MEMORIAM: Preminuo Vidosav Vice Petrović

Juče je u Nišu u svojoj 81. godini preminuo Vidosav Vice Petrović, književnik, kulturni i javni radnik, jedna od najuticajnijih ličnosti niške kulture. Kolektiv Univerzitetske biblioteke čiji je Petrović bio dugogodišnji upravnik, danas će u 12 sati u Velikoj sali Univerziteta održati komemorativni skup povodom smrti istaknutog književnika.

Vidosav Vce Petrović je osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nišu, a diplomirao je na grupi za jugoslovensku i svetsku književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Bio je urednik rubrike iz kulture u Narodnim novinama i  časopisu Glas omladine, a tekstove je pisao i za  Večernje novosti i Tanjug.

Bio je direktor Niškog simfonijskog orkestra, direktor izdavačke ustanove Gradina u osnivanju, a od marta 1976 do 1998. upravnik  Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“, sa tog mesta je i penzionisan.

Poslednji intervju koji je dao Niškim Vestima objavljen je 7. avgusta 2016. godine.

Bio je glavni urednik knjižarsko-izdavačkog preduzeća „Stevan Sremac“, jedan od inicijatora za obnovu časopisa Gradina i  Filmskih susreta, književne kolonije „Sićevo“, predsednik međuopštinske zajednice kulture, predsednik Saveta Galerije Savremene likovne umetnosti u osnivanju i član republičkog fonda za kulturu.

Napisao je više zbirki pripovedaka i drama, a posebno su značajna njegova dela posvećena Branku Miljkoviću, čiji je bio školski drug.

„Kralj Milan i Niš“  poslednje je delo koje je Petrović objavio 2016. godine, a govori o Milanu Obrenoviću i kulturno istorijskoj prošlosti Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button