Hronika

IN MEMORIAM: Preminuo prof. dr Srđan Pešić

U Nišu je posle duže bolesti preminuo prof. dr Srđan Pešić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Prof. dr Srđan Pešić rođen je 28.06.1963. godine u Leskovcu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1988. godine i stekao zvanje doktora medicine.

U radnom odnosu je na Katedri za farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu od 10.05.1990. godine kada je izabran u zvanje asistent pripravnik. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1993. godine je odbranio magistarsku tezu pod nazivom „Analgetičko dejstvo inhibitora enkefalinaze N-karboksi fenil leucina u pacova“ i stekao akademsko zvanje magistra medicinskih nauka. Doktorsku disertaciju iz oblasti farmakologije je odbranio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1998. godine i stekao akademsko zvanje doktora medicinskih nauka iz oblasti farmakologije sa toksikologijom. Zdravstvene specijalističke studije kliničke farmakologije završio je 2013. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu i stekao zvanje specijaliste kliničke farmakologije. U zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Farmakologija sa toksikologijom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu izabran je 2012. godine i aktuelni je šef Katedre za farmakologiju sa toksikologijom.

Učestvovao je u izvođenju nastave u okviru 9 predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine, stomatologije i farmacije kao i na osnovnim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama i u nastavi lekara na specijalizacijama iz kliničke farmakologije, urgentne medicine i opšte medicine.

Autor je i koautor brojnih naučnih i stručnih radova, od toga 25 radova na SCI listi. Bio je učesnik 5 naučnoistraživačkih projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. U okviru doktorskog usavršavanja boravio je u Institutu za farmakologiju, tokiskologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2 godine. Autor je udžbenika iz farmakologije sa toksikologijom za studente stomatologije i koautor jednog priručnika iz farmakologije i 2 poglavlja u udžbenicima iz oblasti farmakoterapije.
Recenzent je i član uređivačkih odbora brojnih inostranih i domaćih naučnih časopisa kao što su: Canadian Journal of Pharmacology and Physiology, Indian Journal of Medical Sciences, DARU, the Journal of faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Acta Medica Medianae, Acta Facultatis Medicae Naisensis, Iougoslav Physiol Pharmacol Acta.

Prof. dr Srđan Pešić bio je član mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih stručnih udruženja kao što su: Physiological Society, London, ACRP (Association of Clinical Research Professionals), EACPT (The European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics), Srpsko farmakološko društvo, Srpsko fiziološko društvo, Sekcija za kliničku farmakologiju Srpskog lekarskog društva.

Podržavao je studente u protestima i bio simpatizer Pokreta „Otpor“, zbog čega je bio hapšen. Bio je odbornik u Skupštini grada Niša u dva mandata. Prvi put 2004. godine kao član Demokratske stranke. Nakon formiranja LDP prešao je u tu stranku i 2008. godine po drugi put ušao u Skupštinu grada.

Dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog društva Podružnice Niš za najbolju publikaciju u 2002. godini u kategoriji naučno-stručnih radova, nagrade Ministarstva za nauku i zaštitu čovekove okoline za najbolje istraživače u Srbiji za 2003-2004. godinu, nagrade Srpskog lekarskog društva Podružnice Niš 2018. godine za najboljeg predavača i edukatora u brojnim programima kontinuirane medicinske edukacije koje je održao.

Prof. dr Srđan Pešić je bio mentor, predsednik komisija i član komisija brojnih diplomskih radova studenata medicine i farmacije, magistarskih teza, doktorskih disertacija i specijalističkih komisija kako na Medicinskom fakultetu u Nišu tako i na ostalim medicinskim fakultetima u zemlji.

Bio je odbornik u Skupštini grada Niša u dva mandata. Prvi put 2004. godine kao član Demokratske stranke. Nakon formiranja LDP prešao je u tu stranku i 2008. godine po drugi put ušao u Skupštinu grada.

Povrh svega toga, Srđan Pešić je bio jedan dobar čovek, otac i suprug, uvek vedrog duha, veselog karaktera, jakog intelekta, pun ideja, omiljen od strane svojih studenata, doktoranata, specijalizanata i kolega sa fakulteta i širom naše zemlje poznat kao osoba koja je svima spremna da pomogne.

Opelo će se održati na Novom groblju u Nišu u petak 10. februara sa početkom u 12 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Moj dragi druže Pešo, hvala ti što si bio u mom životu, oplemenio ga, naučio me da se borim i budem jaka u veoma teškim trenucima. Boli tvoj odlazak sve nas koji smo te voleli iskreno. Putuj, leti i nastavi da nas učiš da širimo krila i dostignemo visine.
    Mnogo te voli vaša Maka i mašem ti… veliki profesore, veliki stručnjaku, veliki doktore i NAJVEĆI PRIJATELJU!

    Maria Malešević Čučulis- vaša Maka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com