Hronika

IN MEMORIAM: Preminuo Milorad Doderović, otišao je novinarski doajen

Poznati niški novinar Milorad Doderović (67), pisac, publicista i dokumentarista, imao je 40 godina novinarskog staža, a više od 25 radio je kao dopisnik australijskog državnog radija SBS, autor je više publicističkih i dokumentarističkih dela i član Uprave i Izvršnog odbora UNS-a, preminuo je sinoć u kovid objektu Kliničkog centra Niš.

Milorad Doderović rođen je u selu Marovac u opštini Medveđa, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Leskovcu.
Od 1974. godine živeo je i radio u Nišu. Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom, a od 1994. radio je kao stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.

Svoju poslednju knjigu „Sedma sila bez krila“ ili „Mojih prvih 40“, objavio je 2019. godine, a u njoj je napisao sedamdeset priča u kojima je opisao šta mu se dešavalo za četiri decenije bavljenja novinarstvom.

Poslednji roman „Hodžina kći“, kroz koji se preko svog glavnog junaka ispovedao i sećao svog detinjstva provedenog u Jablaničkom kraju. promovisao je u 2019. godini, između ostalog u Leskovcu i Medveđi.

O sebi je govorio da je i nagrađivan, zabranjivan i osuđivan. Prvo je radio u niškom omladinskom glasilu Zbivanja, a zatim u listu mladih Niša Grafit, u kojem je godinu dana bio v.d. glavnog i odgovornog urednika.

Bio i stalni dopisnik republičkog lista NON, saveznog omladinskog lista Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta, a zbog intervjua sa Momom Kaporom koji je kao v.d. glodura Grafita uradio i objavio, 1989. godine je zabranjen 101. broj ovog lista.

Bila je to prva i jedina zabrana nekog lista u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića, a taj interervju možete pročitati u njegovoj knjizi „Držim vas za reč“, koja sadrži preko 50 intervjua koje je za života uradio.

Doderović je iza sebe ostavio suprugu Dragicu i sina Nikolu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Otisao je jedan od najboljih . Saucesce porodici i svima koji su imali privilegiju da ga poznaju . Putuj gimnazijski druze . Ne sumnjam da ces i tamo negde , svojom harizmom osvojiti tople ljudske duše .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com