Društvo

IN MEMORIAM Ivan Jovanović

U utorak 14. novembra, preminuo je od posledica srčanog udara, u 85. godini života,  profesor i bivši sportista Ivan Jovanović, otac Milana Jovanovića proslavljenog sportiste u Powerlifting i Strongmen takmičenjima.

Milan Jovanović Strongmen sa ocem Ivanom

Profesor Jovanović imao je bogatu, kako naučnu tako i sportsku karijeru. Na Univerzitetu u Nišu učestvovao je u realizaciji brojnih naučno-istraživačkih projekata od šireg značaja, od kojih su gotovo svi prezentovani na naučnim skupovima iz oblasti antropologije, fizičke kulture i informatike.

Bio je redovni profesor košarke na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i gostujući profesor u Novom Sadu, Skoplju, Prištini i Banja Luci.

Ivan Jovanović bio je kandidat za reprezentativca i košarkaš KK “Partizan” od 1948. do 1959. u generaciji sa Borom Stankovićem, Radomirom Šaperom, Mirkom Marjanovićem i drugima. Nakon igračke karijere trenirao je juniorsku i žensku ekipu KK “Partizan”.

KK Partizan 1952/1953.
Stoje Borisav Stanković, Ivan Jovanović, Mirko Marjanović (drugi, treći i četvrti sleva), čuče Radomir Šaper i Čeda Stojanović (drugi i treći sleva)

1965. godine stiče zvanje saveznog sudije u košarci, a 1981. izabran je za predsednika sudijske organizacije Košarkaškog saveza Srbije.

Komemoracija povodom smrti profesora Ivana Jovanovića biće održana u četvrtak 16. novembra 2017. godine od 11 sati na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a sahrana je u 15 časova na niškom novom groblju.

Ima Partitan značku na sebi.

Milan se od oca oprostio dirljivim tekstom na društvenoj mreži Fejsbuk.

“IMAO JE PARTIZANOV DRES NA SEBI KADA JE UMRO

Pade mi napamet da iznenadim dvojicu najmlađih sinova da gledamo košarku Partizan Alba. Pozovem Novicu Veličkovića kapitena i on mi obezbedi karte. Javim Ivanu da pobegne iz škole. Pokupim njega i Vasu i pravac BG. Pade mi napamet pošaljem najstarijeg sina Jocu da proveri da l’ dedi radi televizor-kablovska, jer on ne propušta Partizanove utakmice.

Joca je dedu zatekao na podu. Zapleo u posteljinu. Imao na sebi Partizanovu majicu. Bio je još živ. Hitna pomoć je brz animira…Utvrdili su da je umro od srca.

Ja sam okrenuo auto kod Kruševca. Nedavno smo mu proslavili 85. rođendan. Jovana i Gaga su ga obukle u teget odelo. Ima PARTIZAN značku na sebi.”

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com