Kultura

Impozantni mozaici na arheološkom nalazištu Medijana mogli bi po prvi put da budu dostupni očima javnosti

Zavod za urbanizam Grada Niša napravio je urbanistički projekat uređenja arheološkog parka Medijana, koji je, prema rečima direktora ovog preduzeća Miodraga Stakovića, ocenjen jako dobro i usvojen od strane republičke Komisije za planove februara meseca ove godine.

Projektom se predviđa završetak svih radova i otvaranje Medijane za posetioce, koji će, po prvi put, imati priliku da vide impozantne mozaike na mestu nekadašnje carske palate.

“Završava se sve ovo što je sada nedostupno, uvodi se sistem kretanja unutar carske palate koji je usmeren na otkrivene mozaike”, izjavio je Stanković.

Ovim urbanističkim projektom isplanirani su, prema rečima direktora Zavoda za urbanizam, sistemi staza, komunikacija, odmorišta, koji su prilagođeni mozaicima.

Urbanistički projekat arheološkog nalazišta Medijana; foto: P. V.
Miodrag Stanković; foto: P. V.

“Posetioci neće moći da hodaju preko mozaika nego smo mi osmislili jedan malo specifičniji način za razgledanje toga. Očekuje se da se od ulaza do same palate, potpuno neuređeni sadašnji pristup uredi i da se unutar carske palate uredi sistem staza sa nekim platoima, sa nekim staklenim mostićima koji prelaze preko mozaika i da se to hitno uradi i da se sa mozaika, koji su zaista impresivni, koji su površine od nekoliko stotina metara, skloni pesak, koji sada predstavlja njihovu zaštitu i da ljudi prolaskom pored mozaika gledaju”, objašnjava Stanković.

On je podsetio da su prošle godine obavljena istraživanja na termama, što je bio preduslov da s kompletira ceo kompleks u delu palate.

“Ima tu geometrijskih mozaika, ima impresivnih umetničkih. Mi Nišlije to ne znamo, to će biti atrakcija kada se to uradi, a mi ovom zaštitnom konstrukcijom, koja je završena, imamo preduslov da se to uradi. Fali još vrlo malo napora da se Medijana još malo dovrši, da se završi deo koji posetioci obilaze i da se otvori”, naglasio je Stanković.

Direktor Zavoda za urbanizam nije mogao da precizira datume, ali je naveo da bi trebalo, do proleća, da arheološki park Medijana bude stavljen u funkciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com