Ekonomija

Imovina grada uskoro u jedinstvenoj bazi podataka

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić potpisali su u Gradskoj kući o memorandum kojim su definisane obaveze Niša i Ćuprija u izradi Geografskih informacionih sistema, odnosno baza podataka imovine kojom raspolažu.

Kako je rečeno na poptisivanju memoranduma, Niš i Ćuprija zajedno će realizovati projekat pod nazivom „Efikasno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvodjenje Geografskog inforamcionog sistema”. Ana Radovanović iz niške Kancelarije za ekonomski razvoj i projekte rekla je da Niš i Ćuprija raspolažu velikim brojem različitih nepokretnosti, ali bez preciznih podataka o njima, a ni jedno ni drugo mesto nemaju integrisane sistem koji povezuju sve službe i evidentiraju podatke o nepokretnostima u javnoj svojini.

“Izradom Geografskih informacionih sistema svi zainteresovani gradjani će moći jednim klikom na računaru da dobiju sve neophodne informacije o nepokretnosti u vlasništvu grada Niša, odnono Ćuprije. Bez obzira da li se radi o gradskom gradjevinskom zemljištu ili objektu, gradjani će uz pomoć računara moći da saznaju njihovu površinu i procenjenu knjigovodstvenu vrednost”, istakla je Radovanović.

Ona je kazala da će se izradom GIS-a povećati efikasnost i transparentnost javnih uprava tako da će gradjani moći da dodju do željenih informacija bez dugih procedura, a grad će ostvariti veće prihode boljim upravljanjem nepokretnostima.

“Izrada GIS-a u Nišu i Ćupriji koštaće ukupno 220.000 evra, s tim što će 85 odsto ovog iznosa obezbediti Evropska unija preko preko programa Exchange 5, a 15 odsto grad Niš i opština Ćuprija. GIS i u jednom i udrugom mestu, kao i aplikacija za GIS trebalo bi da budu završeni u narednih 16 meseci”, istakla je Radovanović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da da Niš i sada ima evidenciju o imovini, ali da se ona ne nalazi na jednom mestu i nije u punoj meri dostupna gradjanima, dok će GIS obezbediti digitalni popis imovine i laku dostupnost podacima.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić kazao je da će GIS obezediti kastastar svih infrastrukturnih mreža, popis svih objekata i zemljišta u vlasništvu opštine, tako da će biti mnogo lakše upravljanje tom imovinom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com