Društvo

Imaju 18 godina i napravili su robota, robotikom se bave od osnovne škole

Aleksandra i Veljko Aleksić, blizanci iz sela Pukovac kod Niša, napravili su robota kojim pobeđuju na takmičenjima, a njihov robot može uspešno da se koristi u industriji i poljoprivredi. Imaju osamnaest godina, maturanti su Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu i robotikom se bave od osnovne škole.

Od ideje do realizacije, sve su sami uradili. Kažu da sličan robot u Srbiji ne postoji. Težak je oko 30 kilograma, a može da ponese i pet puta veći teret. Robotska ruka pomera se u svim pravcima, a rad kontroliše kamerom, preko aplikacije. Namena je višestruka.

Foto: Srbija Vesti

“Ukoliko bismo umesto robotske ruke stavili neki raspršivač, a pozadi stavili rezervoar sa nekim poljoprivrednim sredstvom onda bi “Škorpion” mogao da zaprašuje poljoprivredne kulture”, kaže Veljko Aleksić, mladi inovator.

Sve što rade, rade zajednički, Veljko i Aleksandra, a postoji i podela posla.

“Ja sam zadužena za dizajn. Trudim se da maksimalno odgovara temi rada. Naravno, tu sam i što se tiče programiranja, ali najviše dizajn pošto sam umetnički tip”, kaže sestra bliznakinja Aleksandra Aleksić.

I brat i sestra su odlični đaci, ove godine završavaju školovanje u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Nišu. Čim su se upisali u ovu srednju školu, počeli su da učestvuju na takmičenjima iz robotike, a koliko su uspešni svedoči i njihov nastavnik  mentor Predrag Šubarević. Za svoje radove osvajali su prva, druga i treća mesta i tim uspesima izdvojili se od ostalih učenika u školi.

Sa znanjima koja su do sada stekli i onima koje će tek steći, postoje i vizije.

“Imamo plan da napravimo naš usisivač koji će biti bolji od drugih koji se nalaze na tržištu”, ističe Aleksnadra.

Ako se izuzme znanje koje su uložili i koje nema cenu,  izrada Veljkovog i Aleksandrinog “Škorpiona” koštala je oko 500 evra i to je finansirala porodica Aleksić. Kažu i da bi cena na tržištu mogla biti i više hiljada evra.

“Ljubav prema robotici nasledili smo od oca, koji je takođe bio đak ove škole. Oboje smo počeli da se interesujemo za robotoku i programiranje još u osnovnoj školi. Počelo je od jednostavnijh radova još u sedmom razredu, pa smo usavršavanje nastavili dalje”, napominje Veljko.

Foto: Srbija Vesti

Snovi ovo dvoje mladih ljudi za sada su da na jesen upišu Elektronski fakultet u Nišu, da nastave da se takmiče i osvaruju uspehe na tom polju i završe školovanje. Uz posvećenost i ljubav prema robotici koje imaju od malena, nebo je granica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com