Društvo

Imajte kritičko mišljenje, jedino teletabisi isto nemaju, poručio je Jovan Milić mladima odlazeći sa mesta šefa Kancelarije za mlade

Danas se opraštamo od našeg Jovana, kome želimo puno sreće u daljem životu i radu. Od marta meseca smo puno toga zajedničkim radom postigli, reči su kojima su za zaposleni i oni koji su sarađivali sa Kancelarijom za mlade Grada Niša rastali sa šefom Kancelarije Jovanom Milićem koji je devet meseci proveo sa njima na zajedničkim akcijama, podsticaju mladih u gradu da svojim idejama i kreativnošću pokažu da mogu grad da učine boljim i utiču na svoj bolji položaj.

Vođeni Jovanovim entuzijazmom oni su svojim predlozima ukazivali na potrebe mladih ljudi, promovisali trajne vrednosti i pomagali vršnjacima da postanu aktivni u lokalnoj zajednici.Kruna njegovog devetomesečnog rada je Otvaranje omladinskog centra u Nišu za šta se nesebično borio.

Pred Jovanom je novi izazov. Doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu. Kako bi u potpunosti mogao da se posveti svom ličnom usavršavanju van Niša ustupiće svoje mesto novim mladim liderima koji imaju šta da kažu i urade.

 “Dragi naši, danas sam posebno emotivan. Nakon više od 9 meseci, završavam svoju misiju u Kancelariji za mlade Grada Niša. Zajedno sa svojim timom, trudio sam se da dodatno približim Kancelariju za mlade  svim mladim ljudima i nije nam bilo lako, ali smo uz vašu bezrezervnu podršku sve mogli”, napisao je Jovan Milić opraštajući se od svojih kolega kojima je ostavio ozbiljan zadatak, da nastave misiju koju je on pokrenuo.

Od marta do danas Kancelariju je posetilo preko 4.000 mladih, organizovali smo preko 120 događaja, podržali preko 96 inicijativa mladih, dodao je u pismu Jovan.

” Naše čuvene nedeljne izveštaje pogledalo je preko 800.000 ljudi. Kancelarija za mlade je sada uključena u brojne projekte, a predlog projekta za otvaranje Omladinskog centra u centru Niša je danas odobren, tako da će Niš uz podršku Vlade Republike  Srbije  biti drugi grad u Srbiji, koji ima takav prostor. Projekat za Evropsku prestonicu mladih je takođe pripremljen”, dodao je Jovan naglašavajući da veliku zahvalnost za uspešan rad Kancelarije za mlade grada Niša duguje gradonačelnici Dragani Sotirovski od koje su mladi dobili bezrezervnu podršku.

 

“Kancelariju ostavljam nekim novim klincima, koji će svojim radom i energijom buditi apatičnu okolinu, koji će menjati sve(t). I za kraj drugari moji mladi, znate one naše reči  koje smo uvek pominjali: Imajte kritičko mišljenje, jedino teletabisi isto nemaju”, poručio je Jovan mladim Nišlijama.

Iz Kancelarije poručuju da će uskoro objaviti ime Jovanovog naslednika.

Jovan Milić je jedan od onih mladih ljudi koji je vrlo rano odlučio da će „ići ispred svoje generacije“ i sa zrelošću koje mu godine nisu dale, ali volja i rešenost da istraje u svojim planovima jesu, korača putevima koje sam bira i utire. Mnogo je učinio, pre svega za decu i one kojima je potrebna pomoć. I sve to pod okriljem  humanitarne organizacije „ Pronađi Raula“, koju je organizovao sa grupom istomišljenika i koja je do sada, vodeći se idejama humanosti, dobročinstva i pomoći mnogima pomogla.

Njegov moto je: „Jedan čovek sa malo hleba i čašom mleka može da promeni svet“.

Kao student organizovao je, na ideju tadašnjeg profesora mašinske grupe predmeta Ivana Nogića, takmičenje u bacanju bumeranga BumFest koje je podržala Australijska ambasada a samom takmičenju prisustvovala je ambasadorka ove zemlje.

Uz pomoć  književnice Tamare Kučan, objavio je roman sa  simboličnim nazivom  „I siromašni imaju san“ i ponovo dokazao ga je put humanosti njegov izbor.  Deo prihoda od knjige, koja je prodata za jedan dan, uplaćen je Centru „Mara“ koji brine o osobama sa smetnjama u razvoju.

Korak dalje Jovan je napravio kada je pokrenuo manifestaciju Forum mladih naučnika.

Za svoj rad dobijao je mnoge nagrade i priznanja , ali Jovan izdvaja Svetosavsku nagradu  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nagradu Grada Niša „11.januar“ koju je dobio 2014. godine.

Kruna svega je odlikovanje, Srebrna medalja koju je dobio povodom Dana državnosti Republike Srbije a koju mu je uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić za zasluge u oblasti javnih delatnosti.

Jovan Milić je inicijator ustanovljavanja nagrade  „Svetislav Milić“- mladima od srca“. Nagrada je ustanovljena sa željom da motivišu mlade i telentovane ljude koji se bave naukom, sportom, kulturom ili aktivizmom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com