Kultura

„Imaginarni pejzaž“, izložba foto kolaža Nataše Stojanović

U Galeriji Niškog kulturnog centra u toku je izložba foto kolaža Nataše Stojanović, pod nazivom „Imaginarni pejzaž“.

Nataša Stojanović je rođena 1987. godine u Jagodini. Završila je Fakultet umetnosti u Nišu, na odseku za likovne umetnosti, na smeru slikarsvo, u klasi profesora Đura Radonjića 2011. godine. Aktivno učestvuje na likovno umetničkoj sceni od 2010. godine. Član je ULUS-a od 2018. godine. Učestvovala je na sedamdeset i dve grupne izložbe u zemlji.

Radove Nataše Stanojević koje možemo videti na izložbi, iz ciklusa na temu „Imaginarni pejzaž“, nastali su u periodu od 2018-2020. godine. Izložbu čine fotografije, od kojih je većina izvedena u tehnici digitalnog foto-kolaža.

Nataša Stanojević u svom ciklusu fotokolaža obrađuje motiv prostora pejzaža koji svojim sadržajem pripada sferi fantastičnog, imaginarnog. Prostor je definisan više ili manje vidljivom linijom horizonta koja deli format slike na dva osnovna prostorna plana, prostor zemlje i prostor neba unutar kojih je moguća dalja podela i raslojavanje.

“Jasan koncept formalne definicije prostora u susretu sa samom prirodom materije, svetla i boje prolazi kroz višestruke transformacije sa konačnom idejom da ih unutar sebe integriše. Entropisjki karakter i nestalnost samog prizozra u sferi (prostoru) realnog ili imaginarnog, kroz proces, u trenutku, materijalizuje se u medijumu, u estetskoj formi. To je trenutni „trijumf“ medijuma nad prirodom, svesnog nad nesvesnim, pobeda koja već u sledećem trenutku novog traganja biva osujećena, najpre u samom autoru. Proces koji slika odražava pripada sferi metafizičkog promišljanja i zapitanosti nad fundamentalnom prirodom realnosti u odnosima između mogućnosti i stvarnosti, uma i materije, supstance i svojstva”,  ističu organizatori izložbe.

U estetsko – tehnološkom kontekstu slika odražava kontrast i ujedno povezuje tehnološki savremenu sofisticiranu digitalnu obradu i estetiku izvesne brutalnosti i sirovosti (elementarnosti) prirode materije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com