Društvo

Ima samo 14 godina, a već je napisao dve knjige

Veljko Đurić, učenik osmog razreda OŠ „Ćele Kula“ u Nišu ima 14 godina i bio je najmlađi govornik na nedavno održanom Forumu mladih naučnika u Nišu koji je posetilo preko 500 učesnika, a na kome je, između ostalih, govorio i Đorđe Ogrizović koji je dobitnik nagrade za najboljeg mladog naučnika u svetu. Nije nikakva slučajnost što se mladi Veljko pojavio na jednoj ovako, za mlade, važnoj manifestaciji koja je sada imala za cilj da mladima ponudi prave uzore.  A upravo je Veljko jedan od tih mladih ugozara na koga bi vršnjaci mogli da se ugledaju.

Mada je tek učenik osmog razreda i ima samo 14 godina Veljko je ispisao bogatu takmičarsku istoriju i brdo nagrada. Njegov moto je da u životu svako mora da ima cilj ka kome će ići. I to je već pola uspeha. Svaki kasniji uspeh dolazi iz napora da se cilj dosegne. Pokazalo se mogućim.

„Moram da kažem da sam prethodnih godina učestvovao na mnogim takmičenjima  i na  mnogim manifestacijama u gradu. Samo prošle godine sam se takmičio iz sedam predmeta, iz bilogije, istorije, književnosti, ekologije, hemije i gramatike. Na opštinskim i okružnim takmičenjima sam osvojio sva prva mesta sa, uglavnom, maksimalnim brojem poena. Zbog poklapanja termina pojavio sam se samo na tri republička takmičenja. Osvojio sam prvo mesto iz istorije, vicešampion sam iz književnosti i 95 poena sam imao iz biologije od mogućih sto“, nabraja Veljko.

 On je i najmlađi  Mladi ambasador u Nišu svih osnovnih škola, a  nedavno se ogledao i u književnom stvaralaštvu.

„Ostvario sam svoj dečački san i postao sam autor dveju knjiga. Prva je, da kažem, kombinacija istorijskog romana i epske fantastike koju sam napisao u saradnji sa znamenitim niškim piscem Milošem Petkovićem. Moja priča se zove „Vilinska grobnica“. Drugi roman, koji radim samostalno, izlazi krajem aprila ili početkom maja i zove se „Krvavi lavirint“.U pitanju je kriminalistički roman i drago mi je da sam se ogledao i u ovom žarnu“, kaže Veljko.

Veljkovo interesovanje za gotovo sve oblasti, počev od prirodnih i društvenih nauka, do pisanja, nije slučajno.

„Osobe koje vole izazove i avanture i spremne su da se upuste u nove stvari ne odolevaju ni jednom izazovu. Upravo zbog toga sam spojio društvene i prirodne nauke pa i pisanje. Uvek kada se pojavi neki  novi izazov ja želim da probam i da vidim kako će mi to leći. Oduvek sam imao želju da pišem i da napišem nešto svoje. To me je oduvek privlačilo. Volim da čitam, mada zbog školskih obaveza često ne uspevam dovoljno da se posvetim čitanju.Zato koristim letnji ili zimski raspust da odmaram uz neku knjigu. Dugo nisam znao da li ću moći da napišem nešto što bi bilo moje, a opet dovoljno kvalitetno. Sada sam osatio da je došlo pravo vreme za to i zbog toga sam se upustio u tu novu priču“, objašnjava ovaj četrnaestogodišnjak.

Svoje obraćanje na Forumu mladih naučnika završio je jasnom porukom koju je uputio onima koji su bili tu sa željom da to prenesu dalje, a ona glasi:

„Kada neko zna šta je  njegov cilj i suvereno ide ka tome, ima rešenost i čvrstu inspiraciju, želju da nešto uradi, sigurno je na pravom putu i ostavrariće svoj cilj. Upravo na taj način mi smo ti koji danas treba da  budemo uzori mladima“.

Danijela Nikolić, direktor OŠ „Ćele kula“ ima samo reči hvale za učenika svoje škole.

„Veljko je jedno izuzetno dete posebno što je njegov dijapazon interesovanja  širok. Pokazao se kao odličan u svim sferma svoga interesovanja, ne samo u prirodnim i društvenim naukima već i u drugim oblastima. On je, ne samo uzor svojim vršjacima i drugovima već je uzor, moram to da kažem, i svojim nastavnicima. Oni se bore za Veljka u školi u tom smislu ko će od njih da ga odvede na koje takmičenje jer školu  predstavlja na najbolji način. Sa druge strane, nastavnici su mu velika podrška i to često ističe gde god mora nešto da kaže, a jedan od njegovih najvećih uzora je njegov otac“, kaže Danijela Nikolić i dodaje:

„Nesebičan je i plemenit. On svoje znanje ne čuva samo za sebe. On to podeli sa svima i svima rado pomaže i u tome je, zaista, izuzetan“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com