Društvo

Ima li života van društvenih mreža?

„Medijska kultura i slobodno vreme mladih: Ima li života van društvenih mreža“ bila je tema dvodnevne radionice i predavanja koje je medijski stručnjak doc. dr Maja Vukadinović, sa Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, zajedno sa doc. dr Veliborom Petkovićem, povodom Dana Univerziteta, održala u Studentskom kulturnom centru Niš.

Funkcionisanje globalnih medijskih industrija, fenomen zabave u medijima sa posebnim osvrtom na serije i rijaliti programe, efekti društvenih mreža i uloga novih medijskih uzora neke su od tema o kojima se govorilo tokom predavanja i radionica.

Predavanje je bilo namenjeno studentima novinarstva i komunikologije, ali su dobrodošli bili i svi studenti Univerziteta u Nišu kojima je ova tema zanimljiva.

„Poseban akcenat stavili smo na vreme koji mladi provode na Instagramu, JuTjubu, TikToku i drugim mrežama i aplikacijama, ali i na načine na koje ih koriste“, navela je doc. dr Maja Vukadinović.

Profesorka navodi da nije bitno samo koliko vremena mladi provode na mrežama, već je važno da ih koriste na pravi način. Iz tog razloga na predavanju govorilo i o takozvanom digitalnom detoksu.

„U kojoj meri smo zavisni od boravka na mrežama, u kojoj meri zavisimo od mobilnog telefona i na koji način možemo da ograničimo vreme na društvenim mrežama kao medijima, a da to vreme iskoristimo na najkvalitetniji mogući način. Nije bitna samo minutaža, nego kako vreme struktuiramo… Probaćemo da napravimo ravnotežu između kritike i onog što bismo mogli da nazovemo pozitivnom efektima njihovog korišćenja“, navodi.

Tokom dvodnevnih radionica učesnici su obradili i fenomen popularnih medijskih ličnosti (influensera, jutjubera…) sa medijskog, sociološkog i psihološkog stanovišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com