Društvo

ILIĆ: Obeležavanje jubileja kreće iz Niša

Legendarni pevač narodne muzike Miroslav Ilić održeće koncert u niškoj hali “Čair” 8. marta. Nekoliko dana pre koncerta došao je u Niš da proveri da li pripreme idu po planu, mi smo popili kafu sa njim.

Počinjemo razgovor njegovim očekivanjima za koncert.

„Ko se bavi ovim zanatom i ko se upusti u ovu priču, normalno da očekuje da dođe što više ljudi“, kaže kroz osmeh Ilić.

Sa blagajne za sada stižu ohrabrujuće vesti, dok se Miroslav niškom koncertu veoma raduje.

„Ja ove godone slavim 45 godina estradnog rada. Želja mi je da u nekoliko gradova širom zemlje upravo tim povodom napravim nekoliko koncerata. Vrlo se retko ko upušta u tu priču organizacije koncerta, uglavnom se posao sveo na klubove i diskoteke. Ja sam želeo da ove godine održim niz konecerata, počinjem iz Niša“, kaže sa osmehom popularni pevač.

Foto: Niške Vesti

Lepa sećanja kaže, vežu ga za nišku dvoranu.

„Mene lepe uspomene vežu za halu Čair, tamo negde osamdesetih godina. Tada smo krenuli na neku veliku turneju po Jugoslaviji, bili smo u nekom drugom gradu kada su nas zvali iz Niša da traže da zakažemo još jedan koncert jer je prvi rasprodat. Od tada ja i ne pamtim da sam imao klasičan koncert u Nišu“, kaže Miroslav.

Ne krije da mu je svih ovih godina nedostajalo da upravo u gradu na Nišavi održi koncert.

Meni nedostaje ta koncertna komunikacija sa publikom, jer je to najreprezentativnije za ovaj zanat. Pevam ja i veselja, idem u diskoteke i klubove, ali ipak je najlepše održati koncert u hali sa velikim bendom. I to mi je najveći gušt“, kaže on.

Zbog prilika kakve jesu u Srbiji, karta za niški koncert u hali Čair je 500 dinara, kaže Miroslav to je “pažljivo prema posetiocima”.

„Ja sigurno ne očekujem da iz Niša odnesem džak para“, kaže kroz smeh Miroslav.

Repertoar koji će biti izveden je uobičajan i liči na onaj koji je nedavno priređen u beogradskom Sava Centru.

Žiriranje u rijaliti programima nisu mu doneli puno toga dobrog, štaviše on kaže da nikada ni pre ni posle toga on te programe ne prati. Tokom dve godine koliko je trajalo njegovo žiriranje gledao je tek tri emisije.

„Vrhuncem slobode, shvatam pravo na slobodu na stav i mišljenje. Skupu cenu plaćam i plaćaću zbog toga, jer nikad nisam hteo da dam tu slobodu nikom živom. Mislim da je previše tog ocenjivanja i mislim da smo ga baš preterali sa tim emisijama“, kaže sigurno.

On je nakon pola veka u muzici zadovoljan svojom zvezdom na estradnom nebu.

Foto: Aska.rs

„Ja sam zadovoljan sobom ali ne i kulturom o kojoj malo ko brine. Ja na mestu ministra kulture nisam video ni jednog ministra kome bi dao prelaznu ocenu i to u zadnjih dvadeset godina. Nijedan ministar kuture, od ovog krivonogog pevača iz Mrčajevaca nema prelaznu ocenu, nema“, rekao je Ilić.

Malo toga kaže može da se promeni, ali kaže nema razloga da se „džapa“.

„Kad poželiš nešto da kažeš i vidiš kolika je galama oko tebe, i koliko je legalizovan primitivizam, nekultura, divljaštvo ti onda gubiš volju da se javiš, odlučiš se za ćutanje i kada ti baš pukne film, odbrusiš i tu staneš“, kaže ovaj legendarni pevač narodne muzike.

Priznaje da pre trideset godina nije ni mogao da sanja da će danas iza sebe imati tako uspešnu karijetu i na stotine hitova.

„Kad bih morao da živim samo od nastpa u Srbiji ne bih mogao da preživim. Zato na početku godine uvek mogu da računam na barem 30 gostovanja van zemlje. Ja sam bio prvi pevač bio koji je 2000. godine održao koncert u Hrvatskoj. Pevam u svim zemljama u komšiluku ali i daleko“, kaže Miroslav.

Za nekoliko godina sebe vidi u Mrčajevcima i tamo jedino vidi sebe kao svoj na svome.

„U Mrčajevcima sam sve sredio i selo me čeka, zasadio sam štošta, planirao sam i hoću da gajim mangulice, tako izgledaju moji aktivni penzionerski dani“, završava ovaj pevač koji za sobom ima 45 godina uspešne karijere.

Koncert u Nišu biće održan 8. marta u hali “Čair” sa početkom od 20 sati.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com