DruštvoKultura

Igrom oduševili publiku, gradu doneli zahvalnicu

Folklorni ansambl Centra tradicionalne kulture i duhovnosti iz Niša učestvovao je na 10. Međunarodnom  festivalu dečijeg folklora “Ilidža 2019” u Sarajevu, a gosti svojih vršnjaka iz ovog grada bili su od 25. do 29. jula. Mladi folkloraši su na ovom festival predstavili folklorno bogatstvo srpske tradicije i kulture, a pored njih ne festivalu su učestvovali i ansambli iz 10 zemalja, Rusije, Turske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, Litvanije , Grčke i Bosne i Hercegovine.

Ove godine se na ovom, jednom od najvećih festivala folklora predstavilo više od 600 učesnika koncertima u Hadžićima i Kaknju, dok je koncert, na veliko razočarenje i učesnika i piblike, u Sarajevu otkazan zbog nevremena. I pored toga mladi folkloraši iz Niša vratili su se prezadovoljni sa ove turneje sa koje su doneli i zahvalnicu koja je namenjena gradu Nišu za podršku u realizaciji festivala.

“Ovo je naše prvo gostovanje u Sarajevu. Zahvaljujemo se gradu Nišu koji nam je finansijski pomogao u realizaciji odlaska našeg ansambla na ovaj festival. Naš ansambl će se predstaviti sa tradicijom i folklorom juga Srbije, gradskim igrama iz Niša, igrama iz okoline Niša i igrama leskovačkog pomoravlja”, kaže Miljko Petrović, umetnički rukovodilac  Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša. “U opštini  Hadžići smo održali celovečeranji koncert, a najveći utisak na celoj ovoj turneji ostavio je na nas grad Kakanj. I u ovom gradu nas je primio načelnik opštine, ali ono što smo doživeli na koncertu ne može se opisati rečima. Naš nastup na koncertu bio je propraćen dugim aplauzom i oduševljenjem publike. Igrali smo posle dece iz Rusije, a igrati posle njih je veoma izazozovno. To je za decu bio koncert bio za pamćenje”, kaže Petrović.

Miljko Petrović dodaje da su deca iz Niša imala i tu  čast da su jedino ona bila smeštana kod svojih vršnjaka iz Folklornog ansambla “Baš Čaršija” u njihovim porodicama, dok su deca iz ostalih zemalja bila u hotelu.

“To je bila želja dece iz Sarajeva kako bi se nastavilo druženje naše dece. Za nas je to bila izuzetna čast, a deca su bila prezadovoljna druženjem sa vršnjacima iz Sarajeva, a iskreno se nadam da ćemo im gostoprimstvo uzvratiti kada budu naši gosti na manifestaciji Radost Evrope u Nišu”, kaže Petrović.

Deca iz Niša su pored Sarajeva obišla i Mostar zajedno sa decom iz Rusije.

“Za decu je to bilo novo iskustvo, a samom ansamblu je ukazana i ta čast da budemo primljeni od strane načelnika gradske opština Ilidža”, zaključuje Miljko Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com