Kultura

“Igre u pesku” oživele malu scenu niškog teatra

Na maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu sinoć je premijerno odigrana duodrama “Igre u pesku” u režiji Davida Alića, a po tekstu jednog od najznačajnijih i najizvođenijih poljskih pisaca mlađe generacije Mihala Valčaka. Premijeri je prisustvovao i otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji Andžej Kinđuk sa saradnicima.

Kako je predstavu finansijski podržala Ambasada Republike Poljske u Beogradu, prisustvom Andžeja Kinđuka na premijeri može označiti početak trajnije saradnje sa Narodnim pozorištem u Nišu. Predstava će premijerno biti izvedena i večeras, a prva repriza predstave je zakazana za 25.decembar. Prema rečima upravnika Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović ova duodrama biće na redovnom repertoaru pozorišta.

“Želeo bih prvo da se zahvalim upravi grada Niša i Narodnom pozorištu na pozivu i gostoprimstvu. Za mene je velika čast što se večeras sa koleginicom koja je zadužena za kulturu u našoj ambasadi nalazim ovde. Večeras smo niškoj publici ponudili, deo doprinosa izvođenju predstave dali smo i mi, duo dramu “Igre u pesku” po tekstu Mihala Valčaka koji je jedan od najznačajnijih i najistaknutijih autora mlađe generacije. Studirao je teatrologiju i režiju na Pozorišnoj akademiji u Varšavi i već na prvoj godini studija objavio je upravo ovu dramu sa kojom je pobedio na konkursu “Mi na pragu novog veka”, a inače je dobitnik mnogobrojnih i jako značajnih nagrada”, kazao je Andžej Kinđuk.

On je dodao da posle ovog komada može da se očekuje i dublja saradnja sa Narodnim pozorištem u Nišu.

“Svakako da nam je cilj da se uspostavi saradnja sa pozorištem u Nišu, ali bih ovom prilikom dodao još nešto što je nama od velike važnosti. Moram da naglasim da Poljska ove godine obeležava stogodišnjicu kako je stekla nezavisnost posle 120 godina odsustva na mapi Evrope. To se dogodilo 1918.godine, i sve što sada radimo u okviru kulture radimo u znaku tog jubileja. Obećavam da ćemo saradnju između Ambasade i grada Niša nastaviti jer primećujem, i konstatujem sa radošću, da poljska kultura i poljska književnost nailazi na veliko interesovanje kod Nišlija ali i građana u ostalim delovima vaše lepe zemlje. To me jako raduje i obećavam da će saradnja biti nastavljena”, naglasio je Andžej Kinđuk.

Duodrama “Igre u pesku”, koja govori o prvoj ljubavi, treća je premijera ove godine na “daskama koje život znače” Narodnog pozorišta u Nišu, ali su se ONA i ON predstavili publici zaigrani u pesku na maloj sceni što je celoj priči dalo jednu sasvim posebnu notu, a publici, koja je u ovom slučaju bliža glumcima, a time i prisnija u razmeni emocija, jedno sasvim novo viđenje drame. Sa te,tako male udaljenosti od centra radnje, ili, u ovom slučaju od igrališta sa peskom, mogli su da primete i najmanju sitnicu na licima glumaca, Maje Banković i Miloša Cvetkovića.

Ova duodrama je duboko emotivna priča o prvoj ljubavi i ulazak dvoje dece u svet odraslih. Istovremeno, kroz njihove igre u pesku, intimno i nežno ispričana je priča o njihovim životima.

Sami glumci su tokom najave premijere istakli prednost male scene.

„Drago mi je da ćemo sa ovom predstavom biti na kamernoj sceni, jer je to za nijansu drugačije od igranja na velikoj sceni, samim tim što je ta scena intimna i to je dodatno uzbuđenje Postoji jedna mala razlika, to je da mogu da se vide detalji, ili neke suptilnije emocije, a sobzirom na to da tekst pruža toliko mogućnosti da na svakom koraku možete da pokažete nešto na taj način manje, onda je utoliko i zanimljivije”, istako je Miloš Cvetković pre premijere. Čini se da je i on sam na jedan poseban način doživeo predstavu budući da je u jednom trenutku “priznao” da ga je edstava vratila u vreme kada je on ulazio u svet odraslih.

Duodramu “Igre u pesku” reširao je mladi režiser David ić, koji je radio u Lutkatskom pozorištu u Nišu. On kaže da je radeći na predstavi ipak „ostao u okviru deteta, u njegovom svetu“ i da je mnoge elemente iz dečjeg pozoriša preneo u ovu predstavu. Tekst po kome je radio predstavu, kako kaže, nije usiljen. Govoreći o tome u ošuri ja prati predstavu Alić kaže:

“U jednom delu teksta postavlja pitanje kako je moguće da su uništena sva igrališta uopšte, zašto se ljudi više ne igraju u pesku. Ako pođemo od slogana ovogodišnje sezone – Heroine i heroji antiherojskom vremenu, onda bih postavio pitanje da li su ONA i ON zaigrani u svom pesku , daleko od društva, naši heroji današnjice? Oni koji nisu zaboravili na pesak oni koji su dozvolili sebi da se u jednom radosnom trenutku zaljube“.

Rad sa mladim režiserom Alićem ostavio je dubok trag i na glumce.

“Režija zapravo baviti se glumcem, a to je u poslednje vreme jedno osveženje. Ovde je bio rad sa glumcem do koske”, kaže Miloš Cvteković.

Kostime za predstavu je radila Selana Tomašević, kompozitor je Seđan Marković, scena je poverena Katarini Filipović, kao lektor se potpisuje Nataša Ilić, a organizator je Miloš Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com