DruštvoKultura

Igrama iz Niša predstavljaju Srbiju u Sarajevu

Članovi Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša učestvovaće na desetom jubilarnom festivalu dečijeg folklora “Ilidža 2019” u Sarajevu od 25. do 29 jula. Mališani ovog folklornog ansambla predstavljaće Srbiju u Sarajevu gde će, pored naše zemlje, učešće uzeti ansambli iz Rusije, Turske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, Litvanije , Grčke i  Bosne i Hercegovine.

Festival dečijeg folklora  “Ilidža” je najveći folklorni festival revijalnog tipa u Bosni i Hercegovini na kome će se ove godine  publici u Sarajevu, Hadžićima, Kaknju i na Ilidži predstaviti preko 600 učesnika iz 10 zemalja

Ansambl  “Vuk Karadžić” imaće tu čast da zajedno sa igračima iz Rusije posete i Mostar i da se  upoznaju  sa kulturom i tradicijom tog bosansko-hercegovačkog grada.

“Ovo je naše prvo gostovanje u Sarajevu. Zahvaljujemo se gradu Nišu koji nam je kroz projekat mobilnosti  finansijski pomogao u realizaciji odlaska našeg ansambla na ovaj festival. Naš ansambl će se predstaviti sa tradicijom i folklorom juga Srbije gradskim igrama iz Niša, igrama iz okoline Niša i igrama leskovačkog pomoravlja”, kaže Miljko Petrović, umetnički rukovodilac ansambla.

Dodaje i da im je drago da je poziv od organizatora festivala stigao na njihovu adresu.

“Od srca se zahvaljujemo organizatorima na pozivu na ovakav veliki i impozantni festival kao i našim domaćinima. Sarajlije su otvorili svoja srca i svoje domove da ugoste mališane iz Srbije koji će biti smešteni u porodicama članova sarajevskog folklornog ansambla “Baščaršija” sa kojima su zajedno učestvovali na  dečijem festivalu “Deca Balkana sa duhovnošću u Evropi” u Mineralnoj Banji Haskovo u Bugarskoj maja meseca ove godine”, dodaje Petrović.

Nakon Austrije, Crne Gore i Bugarske ovo je četvrto ovogodišnje gostovanje članova ovog ansambla u inostranstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com