VideoZdravlje

IDU HLADNI DANI – Nosite maske u zatvorenom prostoru, često luftirajte i smanjite mogućnost zaražavanja

ORL klinika u Nišu još uvek nije zabeležila porast obolelih od respiratornih funkcija. Polako ulazimo u hladna jutra, slede nam i hladniji dani. Ljudi će se zatvarati u svojim kućama i boraviće više u zatvorenim prostorima. Zato je sada najbitnije da nastave da se štite zaštitnim maskama, da nastave sa pojačanom higijenom ruku i da izbegavaju masovna okupljanja, savet je direktora ORL klinike Prof. dr Dušana Milisavljevića.

 

“Ono što je najvažnije, a to su i preporuke epidemiologa, da se zatvoren prostor luftira na 20 minuta. Neophodno je da prozori budu otvoreni 5 do 6 minuta. To je veoma bitno zbog aerosolnih čestica koje su u vazduhu i mogu da u sebi nose partikule živog virusa i pojačavaju mogućnost zaražavanja u zatvorenom prostoru. Mogućnost zaražavanja se drastično smanjuje redovnim provetravanjem”, rekao je Milisavljević.

On je istakao da ova klinika ne evidentira još uvek porast broja obolelih niti dece, s obzirom na do da u ambulante ORL klinike dolaze i najmlađi zbog gornjih disajnih puteva, kao i pacijenata sa uobičajenim simptomima za ovo doba godine.

Najveći broj inficiranih zdravstvenih radnika u Kini i Severnoj Italiji je upravo bio ORL struke.

“Naš pregled je jedan od najrizičnijih. Kod svakog drugog pregleda kod lekara pacijent nosi zaštitnu masku, ali kod pregleda ORL organa pacijent mora da skine masku, jer mi gledamo nos, grlo i uvo, a upravo su nos i grlo ulazna vrata za koronu. Mi nismo sigurni kada su blage infekcije u pitanju koje imaju sličnost sa covidom 19 da li se radi o koroni ili ne, jer ima mnogo asiptomatskih slučajeva. Taj rizik mi znamo i zbog toga su kod nas na klinici uvek prisutne mere prevencije. Pregledi se obavljaju sa zaštitnom maskom, naočarima i vizirom preko toga.  Za sada smo poštujući sve te mere uspeli da sačuvamo medicinsko osoblje”, rekao je Milisavljević.

On je uputio apel i građanima da nose zaštitne maske i da ne veruju pričama da one ne pomažu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com