DruštvoVideo

Ideja kralja Aleksandra se ostvaruje, Niška Banja dobija bazene sa termalnom vodom (VIDEO)

Niška Banja, prema okvirnim planovima, trebalo bi do kraja naredne godine da dobije 10 otvorenih bazena sa termalnom vodom. Ideja o tome je stara nekih 100 godina, kada je kralj Aleksandar dao naređenje da se izgradi Kupatilo broj 5, u kome bi se koristila termalna voda iz Suve Banje, a sada će biti realizovana, kazao je za Niške Vesti Dejan Jovanović, predsednik Gradske opštine Niška Banja.

Sadašnji projekat, navodi Jovanović, nastao je iz zapažanja da su Niškoj Banji potrebni otvoreni bazeni sa termalnom vodom.

„Čim pustimo ono rečište, dolaze ljudi, stavljaju noge u njega, neki se kupaju. Odustali smo od koncepta da to bude veliki olimpijski bazen, već smo zbog neke intimnosti odlučili da pravimo 10 malih bazena od po 25 kvadrata, gde biste jedan od njih mogli da zakupite i uživate u blagodatima termalne vode“, kaže Jovanović.

Iznad Kupatila broj 5, nalazi se prirodna stena na kojoj će biti napravljen veštački vodopad za navodnjavanje bazena.

„Mi imamo prirodnu stenu i samo ćemo na nju da navedemo vodu iz Suve banje, koja je znatno manje radioaktivna nego ona koja se koristi u institutu. Voda u institutu je oko 38 stepeni, a ova iz Suve Banje je 22 do 26 u zavisnosti od doba godine i znatno manje radioaktivnosti, tako da u njoj mogu da uživaju i zdravi bez ikakve bojazni“, poručuje Jovanović.

On je dodao da će se oko bazena nalaziti mesta gde će moći nešto da se pojede, popije, igrališta i parkovi za decu, parking za automobile.

Vrednost investicije je, kaže Jovanović, oko 60 miliona dinara, od čega 40 izdvaja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Gradsko veće će doneti odluku za ostatak od 20 miliona.

„Taj koncept nam je uspeo sa fontanama, gde nam je isto bilo finansiranje sa 3 nivoa: republičkog, gradskog i opštinskog“, rekao je Jovanović.

Okviran plan, navodi Jovanović, je da do kraja iduće godine budu završeni ti bazeni.

„Očekujemo da to bude pokretač turizma u Niškoj Banji i da to bude atrakcija koja će puniti smeštajne kapacitete“, zaključuje Dejan Jovanović, predsednik GO Niška Banja.

Ključne reči

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Ne bi zeleo da ovaj projekat zavrsi kao i asfaltiranje biciklisticko – pesacke staze od Broja 6 do rampe niske banje . vec 6 godina kako se obecava i NISTA

  2. Mislim da je tri puta bolje resenje ada-zeneva,behaton poplocavanje je pranje para.Zicara je dobar projekat.A turizam ne pokrece jedna investicija,projekte rade strucnjaci a ne politika,i polovni politicari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
Close