Društvo

IDEALNO ZA SELFIJE: Oslikano drveće u ulici Ive Lole Ribara

Prolaznicima u ulici Ivo Lola Ribar svakako neće promaći naobičan izgled drvoreda u kome su stabla oslikana ili ukrašane na kreativan način, različitim crtežima ili napravljenim ukrasima od najrazličitijeg materijala. I sama ulica je poprimila neobičan izgled koji pomalo podseća na bajku, a pomalo na projekte koji se mogu videti u nekim evropskim gradovima. Tek, jedno stablo ima crvenu “haljinu” sa belim tufnama, drugo je prepuno cvetića, treće se pretvorilo u vragolastu devojčicu iz komšiluka sa velikim i radoznalim očima u koje povremeno sklizne pramen kose i zamagli joj pogled, a na jednom stablu možete izabrati neku od emocija koja u tom trenutku oslikava vašu ličnost.

Staniri ulice su već navikli na izgled drveća ispred svojih kapija, ali slučajni prolaznici ne. Najpre se iznenade, potom malo zagledaju, onda i opipaju i sledi selfi. Da se vidi da i Nišlije imaju mesto za slikanje. Neko pomisli da se, možda, nalazi u zemlji čuda. Stanarku ulice koja izlazi iz dvorišta pitamo ko je “obukao” drveće. Ona odgovara bez trunke zbunjenosti kao da je već znala pitanje : “Komšinica Boba!”. Sada već sve postaje jasnije. Slobodanka Boba Milićević Mišić je poznata niškoj javnosti po svojim kreativnim idejama kojima ukrašava dvorište porodične kuće u ovoj ulici i ispred čije se kapije zastajkuje kako bi se provirilo unutra i videlo šta se tu dešava. Sada je Boba izašla i na ulicu.

“Drveće sam ukrašavala sama ali mi je komšiluk pomagao. Oni su mi kuvali kafu dok sam radila, davali dodatne instrukcije, pridržavali lestvice dok sam kačila cvetiće na malo više grane. Ludo smo se svi zabavljali, smejali, šalili, a rezultat se vidi”, priča Boba iz ulice Ivo Lola Ribar. “Osnovni motiv da krenem sa oslikavanjem drveća je bio taj da ulica u kojoj živim i sve oko moje kuće postane lepo”.

Dodaje da su ideje za rad dolazile sa svih strana.

“Nešto se rodilo u mojoj glavi, nešto sam pronašla na internetu, nešto na fejsbuku, nešto u časopisima,ali je većina stvari deo moje mašte”, dodaje Boba.

U ukrašavanju drveća nije ostala sama. Osim što su kuvale kafu, neke komšije su se i priključile Bobi u njenoj kreativnosti, pa su oslikale drveće ispred svojih kapija. U planu je da uskoro svako stablo dobije svoju sliku ili svoj ukras.

“Neka stabla smo oslikavali bojama, neka smo ukrašavali cvetićima napravljenih od tkanine, neka su i oslikana i ukrašena nekim drugim materijalom”, priča Boba.

Pažnju privlači stablo na kome se nalazi devojčica.

“Ona je dobila i kosu”, objašnjava maštovita Nišlijka. “Iskoristila sam neko krzno ili tako nešto sa svoje stare suknje koju više ne nosim da oslikanoj devojčici napravim kosu i ispalo je odlično. Reciklirala svoju staru garderobu”, dodaje Boba kroz smeh.

Foto: Jelena Laništanin

Planovi za ulicu Ivo Lola Ribar se ovde ne završavaju. Kada padne sneg drveće će biti još uočljivije i lepše, ali pravo iznenađenje sačekaće Nišlije na proleće kada grane drvoreda ozelene.

“Neka ideja je da iznad ulice, a između drveća okačimo i košobrane. Tada će sve biti još lepše”.

Znaju svi u ulici Ivo Lola Ribar da je to već učinjeno u mnogim gradovima, ali ne mare previše za to. Njih se tiče samo njihova ulica, a oni žele da ona bude najlepša u gradu. Odlučili su to i biće tako.

Boba Milićević Mišić ne odustaje ni od porodičnog dvorišta koje je, zapravo, stepenište, velika terasa i mali ulaz ispred garaže. Ali to je bajkoviti prostor u svakom dobu godine. Trenutno je jesen u Bobinom dvorištu, ali će uskoro ukrasi koji strpljivo čekaju u kutijama u podrumu, dvorište pretvoriti u domovinu Deda Mraza. Ponekad se stiče utisak da on tu i živi.

“Pripremamo se za zimsko uređenje dvorišta, ali to tek kada prođe Sveti Nikola”, kaže Boba.

Tada će iz podruma u dvorište da se presele jelke,velike,srednje i male, imele, jeleni, fenjeri, lampioni, ukarsi koji simbolizuju novogodišnje praznike i Božićno raspoloženje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com