Obrazovanje

I u vreme korone škole su obezbedile uslove da deca u njima provedu i po osam sati

Za razliku od učenika viših razreda i srednjoškolaca učenici nižih razreda osnovnih škola nastavu pohađaju u učionicama, a njima se pridružuju i vršnjaci u celodnevnom boravku koji postoji i skoro svim osnovnim školama u Nišu i jedina je razlika broj učenika koji u školi provode punih osam sati i pa i više ako je to potrebno.

Osnovna škola ‚‚Radoje Domanović‚‚ jedna je od škola koja ima čak 240 učenika nižih razreda u celodnevnoj nastavi koji u učionice ulaze u 8 sati izjutra i iz njih izlaze u 16 sati kada dolaze njihovi roditelji. Sudeći po trenutnoj situaciji škole su se i u ovom slučaju odlično snašle.

Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”.

“Za organizovanje celodnevne nastave bili su nam potrebni i dodatni napori ali je sve od samog početka funkcionisalo kao i u redovnim uslovima. Organizacija se promenila u tom smislu što su grupe smanjene na 15 učenika, pa umesto da imamo 4 sada imamo 8 odeljenja u boravku, a to znači da smo morali da obezbedimo i nove nastavnike koji bi se brinuli o deci”, kaže Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”.

Ona objašnjava da su sa decom u celodnevnom borovku do 13 sati njihovi učitelji koji drže redovnu nastavu i sa decom obavljaju i ostale školske aktivnosti.

“Posle ručka je organozovana i briga o deci do 16 sati. Angažovani su nastavnici koji sada ne realizuju svoje časove neposrednim putem, a to su nastavnici fizičkog vaspitanja, likovne i muzičke kulture i nastavnici tehničog i informatičkog obrazovanja kao i stručni saradnici”, dodaje Tričković.

Foto: OŠ “Radoje Domanović”

Prema njenim rečima deca u celodnevnom boravku provedu 8 sati, dobijaju doručak, ručak i užine, uče, rade domaće zadatke i pripremaju se za sutrašnju nastavu.

“Roditelji ne ulaze u školu. Deci u školskom dvorištu preizimaju učitelji, a oni ih na kraju dana i predaju roditeljima”, objašnjava Tričković.

Za sada nema zabeleženih inficiranih ni učenika ni nastavnika koji rade u celodnevnom boravku. Distanca je obavezna kao i nošenje maski. Dazobarijere postoje na ulazu u svaku učionicu u kojima se nalaze i sredstva za dezonfekciju ruku i održavanje lične higijene.

“Zahvaljujući donatorima obezbedili smo oko 2.000 maski pa deca mogu češće da menjaju maske nego inače, a ako nekom od njih i padne maska na pod nije problem da je zameni novom. Imamo i veći broj vizira koje smo dobili od donatora budući da ima dece koja iz nekih razloga ne mogu da nose maske”, kaže Tričković.

Foto: OŠ “Radoje Domanović”

Pored dece u celodnevnom boraku u ovoj školi se preko dana mogu videti i deca koja su u pripremnim grupama za prvi razred.

“U školi je velika disciplina, strogo se vodi računa o svemu, poštuju se sve naložene mere i pravila i škola je zaista mesto koje ima i radnu i zdravstvenu disciplinu i kulturu”, zaključuje Dušica Tričković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Super smo organizovani i drzavno i porodicno. Na prvoj slici od 5 decaka trojica ima problem sa viskom kilograma. Posadili ih “lazy begove” i misle da rade nesto pametno toj deci. Najbolje da im puste animacije, video igre ili jos bolje dnevnik kad vec pricamo o fantaziji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com