Virus KoronaZdravlje

I pored vakcinacije broj zaraženih se povećava        

U Nišu je do sada vakcinisano 65.000 stanovnika po čemu je grad i dalje na prvom mestu ne samo u regionu već i u zemlji, ali situacija je i dalje ozbiljna i nije vreme za opuštanje jer se povećava broj prvih pregleda, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je sa saradnicima posetila Dom zdravlja u Nišu. Najavila je sastanak Stručno-opreativnog tima za vanredne situacije u gradu koji je zadužen za kovid kako bi se do  kraja nedelje održao još jedan štab za vanredne situacije, ali  i satanak Republiškog kriznog štaba. Prema rečima direktora Doma zdravlja profesora dr Milorada Jerkana povećava se i broj ptegleda u kovid ambulantama. Prvi put posle novembra je bilo 405 prvih pregleda.

“Vakcinisano je blizu 65 000 ljudi u gradu zbog čega je Dom zdarvlja dobio sve pohvale i od predsednika Srbije i od premijerke. I pored toga situacija nije dobra jer se povećava broj zaraženih  ne samo kod nas već i celoj zemlji.Kako raste broj vakcinisanih građana tako se sve više  opuštamo što nije dobro zbog čega i sada apelujem na sve naše sugrađane da bez  obzira na to da li su primili prvu ili drugu dozi vakcine ipak treba da  povedu računa kako da zaštite sebe  tako i svoje najbliže  sa kojima su stalno u kontaktu”, naglasila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da je preznik u svakom slučaju doprineo većem broju pozitivnih građana. Na ulicama je mnogo više ljudi, građani su prijavljivali i “kovid žurke” u iznajmljenim stanovima.

“Bez obzira na zabranu i sada imamo ugostiteljske objekte sa živom muzikom , neretko imamo i veselja u toku prepodnevnih sati.Činjenica je da smo se prevremeno i previše opustili”, dodala je Sotirovski.

Naglasila je  da komunalna policija dobro obavlja posao, ali je dodala da u zavisnosti od situacije u gradu mogu da budu donete i rigoroznije mere kako bi se zaustavilo širenje virusa.

“Videćemo šta će epidemiolozi reći, da li će se neke sportske aktivnosti i dalje odvijati  bez publike, da li će se  skraćivati radno vreme prodavnica, kafića i restorana. Sve zavisi od odluke struje, a grad je u obavezi da se upravlja prema  odlukama i merama koje daje Republički štab”, dodala je Sotirovski.

Prema rečima profesora dr Milorada Jerkana  do sada je dato 42.000 prvih i 27.000 drugih vakcina. Procentualno posmatrano 18 posto prvih i 12 revakcinacija.

“Ono što nas najviše brine to je neozbiljnost pojedinih naših  mlađih sugrađana. Od 1300 pregleda  u kovid ambulantama što nije bilo još od novembra i prvi put  405 prvih pregleda, što nikada do sada nismo imali. Broj pozitivnih je veći nego juče”, kazao je Jerkan.

Kada se  radi o dečijoj kovid ambulanti juče je bilo 23 prvih i 40 drugih pregleda.

“U uzrastu od tri meseca do pet godina imamo dva  pozitivna deteta i u uzrastu od 12 do 16 godina imamo četiri deteta što nije veliki broj. Klinička slika kod dece je slaba, blaga temperature i malaksalost, ali oni mogu infekciju da prenesu na celu porodicu”, kazao je Jerkan.

Dodao je da je najnesigurnija populacija između 25 i 50 godina.

“Iz ove populacije građana imamo preko 54 posto što je veliki broj i jasno  ukazuje gde je najveći izvor zaraze. Zovemo to  porodičnom pandemijom jer oni najviše zaražavaju naše najstarije, svoje roditelje, mada je kod njih klinička slika blaga pa nekada nisu ni sigurni da su bolesni. Zbog toga se Niš sada nalazi u ozbiljnoj situaciji i molim sve sugrađane da budu oubiljni da ne bi još dugo bili u teškom stanju”, naglasio je Jerkan.

Dodao je da su građanima sada na raspolaganju sve vakcine od kineske do Astra Zeneke, Fajzerove i Sputnjikove. Vakcinacija se vrši po tačno određenom rasporedu koji je uspostavljen zbog različitog izbora vakcina od strane građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Tek ce da se povecava kada provedes 4 sata cekajuci na pregled u covid ambulanti imao nemao koronu dobies je tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com