Društvo

I ove godine u Srbiji i Nišu maršira “BESMRTNI PUK”

Četvrti put zaredom, 9. maja, biće organizovan marš  „Besmrtni puk“ u Beogradu, a potom i veliki koncert ruskih i srpskih umetničkih ansambala i grupa ispred Skupštine grada Beograda. Ovoj manifestaciji pridružio se i grad Niš, već četvrtu godinu zaredom, piše Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ “Bubanjski heroji” u Nišu i urednik sajta Srpska istorija.

,,Nakon svečanog polaganja venaca na spomenik poginulim sovjetskim pilotima i vojnicima ispred logora “Crveni krst”, simbolično u 12,44, “Besmrtni puk” će se poći Bulevarom “12. februar”, zatim nastaviti kejom  “Mike Paligorića” pored zgrade Banovine i preko Tvrđavskog mosta stići na Trg Kralja Milana gde će biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima”.

“Besmrtni puk“ je tradicionalna akcija, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije nose fotografije svojih predaka, kao simbolično podsećanje na slavne dane borbe protiv fašizma povodom 74. godišnjice Velike pobede u Drugom svetskom ratu nad fašistima.

,,Noćni vukovi“ Srbije učestvovaće kao i svih proteklih godina na Dan Pobede nad Fašizmom 9. maja u maršu ,,Besmrtnog puka“ u svim gradovima Srbije gde se marš organizuje, Beograd, Kraljevo, Užice, Kruševac, Kragujevac, Novi Sad i Niš i time odati čast svim precima koji su dali svoje živote za našu slobodu.

Foto: Srpska istorija; www.srpskaistorija.com

“To je najmanje što možemo da učinimo za naše pretke, da negujemo, čuvamo uspomene na naše heroje koji su se borili u I svetskom ratu, II svetskom ratu, devedesetih kao i 1999. godine“, kaže Saša Savić, predsednik ogranka “Noćni vukovi” u Srbiji.  ,,9. maja biću u Nišu sa svojom braćom u maršu ,,Besmrtnog puka“, koji se po drugi put organizuje u ovom gradu sa veteranima, 20 patriotskih udruženja grada Niša i Nišavskog okruga, učenicima, studentima, građanima“.

Održavanje marševa Bemsrtnog puka širom Srbije je nešto što svi mi treba da podržimo i da se pridružimo njima, jer ako se mi nećemo sećati naših žrtava ko hoće?, pita se Mile Bajšev, osnivač FB grupe „Rusofili“.

“A ako ne budemo  odgajali našu decu na primerima  života naših heroja kako ćemo ih odgajati?  Besmrtni puk, je sjećanje na generacijski trud predaka da bi se ostvarila sloboda potomaka, na svaku kap nevine krvi prolivenu od dušmana a kojom smo platili našu slobodu“, objašnjva za sajt Srpska istorija Bajšev.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo multimedijalni projekat posvećen paradama koje će se održati u 29 gradova Rusije u čast 74. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

 “Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista. Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije. Mnogi Srbi sebe smatraju delom ruskog sveta, deleći isti sistem vrednosti”, priča Đorđe Bojanić.

Sergej Glušenko je prva osoba u organizaciji “Besmrtni puk” , a od 2016. procesiju je organizovao i u Srbiji.

Foto: Srpska istorija; www.srpskaistorija.com

 ,,Pre četiri godine, bilo je malo strašno da počnem ono što nikada nisam učinio,  ali nisam bio sam, pomogli su mi  prijatelji i partneri, koji su govorili skeptično, da niko osim Rusa neće doći na povorku, da nikome ovo nije potrebno. U Srbiji sam već u to vreme sproveo nekoliko akcija i nekako sam verovao da obični Srbi neće ostati ravnodušni i mogu doći sa rođacima svojih predaka! Tako se dogodilo, u 2016. godini, u procesiju „Besmrtni puk“ došlo je skoro 1.500 ljudi, to je bio veliki uspeh celog tima, nismo očekivali takav interes od srpskog stanovništva“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com