Društvo

I ove godine najviše bodova donosi kombinovani test

Završni ispit će ove godine biti održan 17. 18. i 19. juna. Prvog dana će đaci rešavati test iz srpskog jezika, drugog dana matematiku, a poslednjeg dana će rešavati kombinovani test, saznajemo od dr Branislava Ranđelovića, v.d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.  Bodovi za upis će biti raspoređeni kao i prošle godine, 60 bodova iz osnovne škole i 40 bodova na završnom ispitu. Na završnom ispitu testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 12 bodova, a kombinovani test 13 bodova. Svaki test ima 20 pitanja i rešava se 120 minuta.

Učenici će imati priliku da provere svoje znanje na “probnom završnom ispitu” koji će se održati 12. i 13. aprila. Prvog dana će raditi test iz matematike, a drugog dana test iz srpskog  jezika i kombinovani test.

“Probni završni ispit je prilika da se učenici upoznaju sa redosledom koraka, obavezama i pravima u vezi sa završnim ispitom. To je ujedno i prilika da na nepoznatim zadacima provere svoje znanje u određenoj oblasti predmeta. Osnovni cilj  je da škole koriste rezultate sa probnog završnog ispita u planiranju aktivnosti za pripremanje učenika za završni ispit”, objašnjava dr Branislav Ranđelović.

Pored završnog ispita koji je obavezan za sve učenike koji su završili osmi razred, Zavod u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priprema i prijemne ispite za učenike koji žele da upišu specijalizovane gimnazije i umetničke srednje škole, kao što su npr. Matematička gimnazija, Filološka gimnazija, muzičke škole, informatička odeljenja i dr.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu dodaje da ne se očekuju veće promene ni u načinu organizovanja završnpg ispita.

“Završni ispiti će se i dalje organizovati u matičnim osnovnim školama i na isti način kao i do sada, u salama za fizičko vaspitanja ili u holovima škola”, kaže Dragan Gejo. “Jedina promema koju možemo da očekujemo, a koja još nije definitvno potvrđena, je da na završnom ispitu dežuraju profesori koji i rade u tim školama. Do sada su na završnom ispitu dežurali profesori iz drugih škola, ali sada nema više potrebe za tim. Konačnu odluku o tome, iapk, doneće resorno ministarstvo, a škole će biti na vreme obaveštene”, kaže Gejo.

Kako je ranije najavljeno zbirke sa tadacima za pripremu završnog ispita moći će da se kupe od 27.januara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com